Belföld

Olasz kormányintézkedések a Parmalat megmentésére

A több mint ezer főt foglalkoztató nagyvállalatok csődvédelmére (egymilliárd eurós adósságállomány felett) vonatkozó rendeletet fogadott el keddi ülésén az olasz kormány a Parmalat tejipari óriás megsegítése érdekében, s emellett hivatalosan kérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult állapotokat, s ezzel tegye lehetővé az állami segítséget (a Parmalatnak).

Az olasz kormányülésről kiszivárgott hírek szerint a következő hetekben több konkrét lépés is várható a gyakorlatilag csődközelbe került, 30 országban érdekeltséggel rendelkező Parmalat megsegítésére, amelynek tőzsdei értéke immár alig 80 millió euró, miközben a hivatalosan is elismert tiszta adósság legkevesebb hétmilliárd euró. Részvényei és kötvényei gyakorlatilag bóvli szinten állnak a tőzsdéken.

A kétes beruházások okozta pénzügyi válság mellett a milánói és a pármai ügyészség karöltve folytat vizsgálatot a Parmalat-ügyben: az olasz cég mérlegadatait nyilvánvalóan meghamisították – a sajtó 9-11 milliárd eurós hiányról tesz említést -, amiért azonban csak négy év a maximálisan kiszabható börtönbüntetés. A milánói ügyészségi vizsgálatok és kihallgatások után – gyakorlatilag a volt és a csődszelek nyomág megújított egész vezetést kérdőre vonták – egyértelműen megállapították, hogy a Parmalatnál mérleghamisítás történt.

A Parmalat nehézségei november végén kerültek az olasz lapok címoldalaira, akkor a Kajmán-szigetek kétes alapjaiba való kalandor beruházások kapcsán. A mai napig keresik a csaknem félmilliárd eurós befektetés nyomait az Epicurum elnevezésű alap kapcsán, míg az elmúlt napokban derült ki, hogy a Bonlat Parmalat-érdekeltség tavalyi mérlegét is meghamisították, miután a Bank of America közleményben tudatta: e cégnek nincs számlája nála, nemhogy csaknem négymilliárd eurós aktívumot mutatna, mint azt egy a mérlegkészítésnél felhasznált állítólagos bankdokumentum igazolná.

A Parmalat december közepén késéssel ugyan, de banksegítséggel visszafizette 150 millió eurós kötvényeit, de aztán ismét sűrűsödtek a felhők az immár agyaglábakon álló óriás felett. Silvio Berlusconi olasz kormányfő a hét végén sajtóértekezletén kormányzati segítséget ígért, de csak az olasz vállalkozások iránti bizalom megtartása érdekében, s a felelősség megállapítását tisztázó vizsgálatok nyomán. Ugyanakkor számos banknak és beruházási alapnak úszik a pénze a Parmalattal, nem is beszélve ötezer olasz tejtermeléssel foglalkozó magángazdáról, akit lehetetlen helyzetbe hozna a Parmalat immár küszöbön álló csődje. Az olasz tejtermelőknek a Parmalat augusztus óta nem fizetett, csak az itáliai gazdáknak 120 millió euróval tartozik.

A Parmalat csődje a banktartozások révén is valóságos lavinát indíthat el Olaszországban, s ezért – még a keddi kormányülés előtt – Enrico Bondi elnök-vezérigazgató Antonio Marzano ipari és Giulio Tremonti pénzügyminiszterekkel is külön megbeszélést folytatott. A Parmalat élére a múlt héten került Enrico Bondi személyében új elnök-vezérigazgató került, miután lemondott posztjáról a Parmalat alapítója, a 65 éves Calisto Tanzi, aki négy évtizedig állt a cég élén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik