Belföld

Normakontrollra küldheti Mádl a PSZÁF-törvényt

A pénzügyi felügyeletről szóló törvényt Mádl Ferenc köztársasági elnök a hírek szerint hétfőn várhatóan előzetes normakontrollra átadja az Alkotmánybíróságnak - írja a Népszabadság. A kormány egy hete, a pénzügyi felügyeletről szóló új törvény keretében módosította a pénzmosás megelőzésére tavasszal hozott törvényt, amely ez év végéig adott időt a banki nyilvántartások kiegészítésére.

Ha ez megtörténik, a jogszabály az év végéig már bizonyosan nem lép életbe, így marad a december végéig szabott adategyeztetési határidő, a mulasztókat sújtó szankciók pedig az eredeti formájukban életbe lépnek január elsejével.

Korai volt fellélegezniük azoknak, akik még nem tettek eleget bankjuk adategyeztetési felszólításának, mert valószínűleg mégsem lép hatályba az év végéig az a múlt hét elején hozott jogszabály-módosítás, amely a 2003. december 31-ei határidőt a jövő év április elsejére tolta volna ki.

Az eredeti jogszabály arra kötelezi a hitelintézeteket, hogy január elsejétől zárolják minden olyan ügyfelük számláját, akinek a nyilvántartása hiányos, vagyis akár egyetlen adata is hiányzik abból a hatból, amelyet a banknak az előírás szerint 2001 óta regisztrálnia kell.

A jogszabály rendelkezett arról is, hogy az adategyeztetéshez a számlatulajdonosoknak személyesen kell megjelenniük. Aki ezt nem teszi, annak még a számlájára érkező pénzét – fizetését, nyugdíját – sem írhatják jóvá a törvényt szigorúan értelmezve, és egyetlen átutalást sem indíthatnak, amíg a hiányokat nem sikerül pótolni.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik