Belföld

Képzés IT vezetőknek

Néhány évvel ezelőtt egy IT vezetőnek elegendő volt a saját szakterületén otthon lennie, ez ma már egy vállalat hatékony vezetéséhez kevés.


Képzés IT vezetőknek 1

Az infokommunikációs technológiák folyamatai, az integrált vállalatirá-nyítási rendszerek, az outsourcing technológiák és szolgáltatások annyira átszövik az üzleti élet minden területét, hogy egy IT vezető is kénytelen felvértezni magát mindazon ismeretekkel, amelyekre egy vállalatvezetőnek szüksége van. Ez a tudás leginkább egy MBA (Master of Business Administration) program elvégzésével sajátítható el. Más szóval megnőtt az igény arra, hogy IT területen dolgozó, vezető pozícióban lévő szakemberek MBA képesítést szerezzenek.

A Közép- Európai Egyetem Posztgraduális Üzleti Kara (Central European University Business School) felismerte ezt a változást, és igazodva a vezető vállalatok által is jelzett igényhez, a hagyományos MBA programok mellett januártól új képzést indít: a Master of Science in IT Management (MSc in IT Management) elnevezésűt. Ez leginkább egy specializált MBA programként jellemezhető – tudtuk meg Andreas Antonopoulostól, a program igazgatójától.

Az MSc in IT Management munka mellett elvégezhető egyéves (három szemeszterre kiterjedő) program, amely a magyar felsőoktatási rendszerben az esti posztgraduális képzéshez hasonlítható. A CEU Business School elsősorban középvezetőket vár a programra, akik az IT területen már legalább 5 éves szakmai tapasztalatot szereztek. Ennek megfelelően az átlagéletkor itt valamivel magasabb, mint a hagyományos MBA képzéseken (minimum 30 év). A program több értelemben is nemzetközinek tekinthető, jegyezte meg a programigazgató. Egyrészt a hallgatók nemcsak hazánkból, hanem a világ különböző országaiból származnak – még Indiából is -, másrészt az oktatók is számos ország elismert szakemberei. A programon tanító előadók egy része egyetemi oktató, a másik része IT szakterületen elismert vállalati vezető.

A képzés három célt tűzött ki maga elé. Az első, hogy átfogó ismereteket nyújtson az IT szerepéről a vállalat vezetésében és megerősítse az IT területről érkező középvezetők üzleti ismereteit. A második, hogy fejlessze az alapvető üzleti, vállalkozói, illetve vállalatvezetési készségeket: a résztvevők meglévő szaktudásukat tudják jobban hasznosítani egy vállalat vezetésében, új ötletek megvalósításában, megalapozottabb döntéshozatalban. Ilyen képességek egyben hasznosak lehetnek karrierjük építése szempontjából is. Végül a képzés célja az is, hogy az IT vezetők tisztában legyenek mindazokkal a fogalmakkal és mögöttük álló folyamatokkal, amelyeket a vállalati szervezetekben a pénzügyi-gazdasági vezetők irányítanak. Ma már egy IT szakember számára elengedhetetlenül fontos az üzleti élet kommunikációjának ismerete a vállalatvezetés különböző területein, az IT management és a szervezeti management területén dolgozó szakemberek csak így tudnak hatékonyabban együttműködni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik