Belföld

A Pető Intézet használhatja Gyurcsány üdülőjét

Gyurcsány Ferenc szerint a szocialista pártnak változtatnia kell politikáján, hogy programjának két nagy pillérét, a politikai békét és a jólétet megteremthesse.

Az elmúlt fél év azt bizonyítja, hogy mindkét programelemet nagyon jelentős kihívás érte. Így biztosan nem lehet politikai békét csinálni, hiszen ma majdnem ugyanolyan feszült a politikai hangulat, mint 2001 végén, 2002 elején volt – jelentette ki a gyermek-, ifjúsági és sporttárca vezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának vasárnapi adásában.

Ugyanúgy nem lehet folytatni a jólét megteremtését sem, mint eddig, mert miközben sok száz milliárd forintot fordítottak szociális és jóléti támogatásra, jövedelemnövelésre, “az ország nem érzi magát sokkal boldogabbnak” – tette hozzá.

A miniszter szerint az igazi jóléti rendszerváltáshoz most kell hozzákezdeni, mert az, ami eddig történt, csak kiigazítás volt. Úgy látja, hogy ehhez az MSZP-n belül meg kell majd állapodni; a párton belüli vita az ehhez vezető út természetes velejárója. “Az MSZP vitatkozós, veszekedős, kicsit melankolikus párt, tele értelmiségi attitűdökkel.” Akkor rendeződik össze, amikor létrejön a párton belüli megegyezés – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc leszögezte: “ha van tartalmi egyetértés, lesz kommunikációs egység is”.

A miniszter szerint a kormányoldal és az ellenzék között az a legfőbb vita, hogy a parlamenti kisebbség úgy gondolja, van két Magyország, amelyeknek versenyezniük kell egymással. “Ez a legveszélyesebb gondolat, ez teremti meg a morális, kulturális alapját annak, hogy a másikkal szemben minden megtehető” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc a vagyonát, meggazdagodásának útját ért kifogásokra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a balatonöszödi üdülő az egyetlen olyan ügy, amely vitát válthat ki. “Ellenfeleimnek nincsen igaza, de értem, melyek a gyenge pontok, amelyek kihasználhatók” – mondta. A miniszter szerint az sem segített volna, ha politikai pályája előtt “megszabadul” az üdülőtől, mert azt a “bűnösség beismerésének vették volna”.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy az üdülőt, addig, amíg politizál, minden évben más szociális, gyermekjóléti, egészségügyi alapítvány használhatja, jövőre a Pető Intézet.

A múltat nem kell titkolni, szégyellni. Engedni kell a közvéleményt, hogy eldöntse “gazember a Gyurcsány, vagy tisztességes ember”. “Nekem ezt az utat végig kell járnom. Ha azt gondolják rólam, hogy ez a fickó nincs rendben, az a végét jelenti politikai pályafutásomnak” – jelentette ki a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik