Belföld

Több százalékkal emeli lakáshitelkamatait az OTP

Januárban változnak az OTP Banknál a korábban felvett forráshitelek kamatai, gyakorlatilag szombatig nyújthatók be az OTP-nél a régi feltételekkel támogatott lakáshitel-kérelmek, miután egyes fiókok szombaton is nyitva tartanak - közölte az OTP az MTI-vel.

Az OTP közleménye emlékeztet arra, hogy a jegybanki alapkamat 2003. november 28-ai, 300 bázispontos emelését követően döntött a legnagyobb hazai hitelintézet árazásért felelős testülete a kamatváltozásokról.

“A grémium határozata alapján 2004. január 6-ától az új lakás építésére és vásárlására kiegészítő kamattámogatással nyújtott Forráshitel 2.5 hiteldíja 6 százalék (a kamat 4 százalék, a kezelési költség 2 százalék), a Forráshitel 2.75 termék hiteldíja 6 százalék (a kamat 4,25 százalék, a kezelési költség 1,75 százalék). A használt lakás vásárlására, bővítésére, valamint korszerűsítésére igénybe vehető Forráshitel 5.5 termék kamata 2004. január 6-ától 8 százalék, a kezelési költsége 2 százalék” – áll a közleményben.

Ez azt jelenti, hogy a korábban felvett hiteleknél 1,5-3 százalékpontos a kamatemelkedés.

Az OTP közleménye szerint az új lakás vásárlására, építésére kiegészítő kamattámogatással 2003. december 22-étől igénybe vehető változó kamatozású lakáshitel kamata 6 százalék, kezelési költsége 2 százalék. Az új lakás építésére és vásárlására nyújtott, jelzáloglevél támogatású, változó kamatozású kölcsön kamata 6 százalék, kezelési költsége 2 százalék.

Használt lakás vásárlására, bővítésére, illetve korszerűsítésére igényelhető, változó kamatozású jelzáloglevél támogatású lakáshitel kamata 2003. december 22-étől 8 százalék, kezelési költsége 2 százalék.

Az OTP-Garancia Biztosító életbiztosításával kombinált, illetve az OTP Lakástakarékpénztári megtakarítás mellett új lakás építésére, vásárlásra nyújtott alacsony törlesztésű, változó kamatozású lakáshitel hiteldíja 2003. december 22-étől 8 százalék (a kamat 6 százalék, a kezelési költség 2 százalék) használt lakás vásárlásra, bővítésre, illetve korszerűsítésre pedig 2003. december 22-étől 10 százalék (a kamat 8 százalék, a kezelési költség 2 százalék).

A közlemény felidézi, hogy a kormány 2003. december 12-én kihirdetett, a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. számú rendeletet módosító 221/2003. számú rendelete szerint az új szabályozás 2003. december 22-én lép életbe, tehát a rendelet módosításai nem vonatkoznak azokra a kölcsönkérelmekre, melyeket a hitelintézet december 22-e előtt befogadott, ha ahhoz az igénylő csatolta a földhivatalhoz benyújtott, ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett adásvételi szerződést, lakásépítés esetén a jogerős építési engedélyt.

A rendelet legfontosabb módosításai: jelzáloglevél-kamattámogatás esetén az igényelhető hitel összege használt lakás vásárlása, bővítése, illetve korszerűsítése esetén a korábbi 15 millió forintról 5 millió forintra csökken; amennyiben az ügyfél a kamattámogatást jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsön után igénybe veszi, úgy ahhoz az ügylethez kiegészítő kamattámogatás nem vehető igénybe, a korábbi kettős kamattámogatású konstrukciók folyósítására tehát a jövőben nincs lehetőség; az új szabályok mozgó hiteldíj plafont határoznak meg; építés illetve új lakás vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke az állampapírhozam 60 százalék-a, használt lakás vásárlása, bővítése, korszerűsítése esetén az állampapírhozam 40 százaléka.

A rugalmas és széles termékkínálat, valamint a több csatornás értékesítési hálózat eredményeként a lakáshitelezési piacon az OTP Bankcsoport részesedése meghaladja az 52 százalékot.

Tavaly a bankcsoport konzorciális formában 290 milliárd forint lakáshitelt engedélyezett, 2003-ban a csoport konzorciális formában engedélyezett lakáshitel-állománya jellemzően 30-40 milliárd forint körül alakult havonként. Az OTP Bankcsoport 2003. január elejétől decemberig összességében több mint 435 milliárd forint lakáshitelt engedélyezett. Az átlagos hitelnagyság 2003. január és december között 5 millió forint körül alakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik