Belföld

Nem lesz meg az ÁPV 200 milliárdja

24.hu
24.hu

2003. 12. 19. 08:37

Már biztos, hogy nem sikerül az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek teljesítenie az erre az évre kitűzött bevételi tervét. Mészáros Tamás, a vagyonkezelő igazgatóságának elnöke egy rádióműsorban elismerte, hogy a várt közel 200 milliárddal szemben 170 milliárd forint lesz a tényleges összeg a kasszában – írja a Világgazdaság.

Egy hónapja Kamarás Miklós vezérigazgató még úgy nyilatkozott, hogy a várható maximális bevétel 248 milliárdra prognosztizálható. A bevételi többletet az alapján kalkulálták, hogy várakozáson felül jól sikerültek a banki privatizációk, a három tranzakcióból csaknem 24 milliárddal több folyt be, mint amire számítottak. A privatizációs tranzakciók 131,6 milliárdos bevételéből 123,8 milliárdot jelent a Postabank és a Konzumbank eladása, valamint a Földhitel- és Jelzálogbank részvénykibocsátása. Ugyancsak jelentős „soha nem látott mértékű" osztalékbevételre tesz szert az ÁPV Rt. – idézte a vezérigazgató szavait a hírügynökség.

A Molra azonban nem érkezett megfelelő árfolyamajánlat, így a tranzakció elhalasztása mellett döntött az ÁPV. Az összetett részvényértékesítés keretében az ÁPV Rt. legalább 9,84 milliós, míg a Mol Rt. a saját részvényeiből 4,26 milliós sajátrészvény-mennyiséget ajánlott volna fel, azaz legkevesebb 13 százaléknyi részvényt dobtak volna piacra, mely jelentős kereslet esetén akár a 17,6 százalékot is elérte volna. Az optimista forgatókönyvek szerint a bevétel akár a 80 milliárdot is elérhette volna.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.