Belföld

Prodi a jövő évre új stabilitási paktumot ígért

Az Európai Unió Stabilitási és Növekedési Paktuma ügyében kirobbant vita súlyosan érintette az Európáról alkotott képet - fejtette ki Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Közölte, hogy a jövő évben új költségvetési szabályokat kell kidolgozni.

Prodi az olasz Panoráma magazinnak adott interjújában fejtette ki, hogy a “sokkal hatékonyabb európai gazdaságirányítás érdekében” kell kialakítani új szabályokat és ezzel a szándékkal egyre többen értenek egyet. A pénteken megjelenő lapinterjújában az elnök közölte, hogy 2004-ben fogják megvitatja az új szabályokat és döntést hozni róluk.

Franciaország és Németország elkerülte a büntetést a múlt hónapban a megengedett határt meghaladó költségvetési hiánya miatt és ez megkérdőjelezte a paktum hitelességét. – Az Európáról alkotott képet mindez kedvezőtlenül befolyásolta, az üzenet ugyanis az volt, hogy nincs szükség a paktumra és benne foglalt szabályokra – mondta Prodi.

EU források e hét elején Brüsszelben közölték, hogy a bizottság szakértői már dolgoznak a költségvetési szabályok módosításán és javaslataikat a márciusi brüsszeli EU csúcsértekezlet elé terjesztik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik