Belföld

Megállapodás született a strukturális alapok felhasználásáról

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy sikeresen lezárultak a Magyarországnak és a többi kilenc csatlakozó államnak szóló, 2004-2006 közötti időszakra vonatkozó strukturális alapok felhasználásának stratégiájáról szóló tárgyalások.



Januári hozzáférés

Magyarország a 2004-2006. közötti időszakban teljes mértékben érvényesítheti az Európai Unió kohéziós, illetve a strukturális alapjaiban rendelkezésre álló eszközöket – hangoztatta Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti fejlesztési tervért és EU támogatásokért felelős politikai államtitkára annak kapcsán, hogy Brüsszelben bejelentették az erről szóló tárgyalások lezárását.
Baráth Etele utalt arra is: kormány felhatalmazása alapján a Nemzeti Fejlesztési Terv regionális operatív programok végrehajtásáért felelős, illetve érintett miniszterek is hamarosan aláírják az alapok felhasználását lehetővé tevő dokumentumokat, és ezzel mód nyílik arra, hogy január 1-jétől felhasználhatók legyenek az Európai Unió kohéziós és strukturális alapjai.
Baráth Etele elmondta, hogy január elseje után közzéteszik a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjaihoz kapcsolódó pályázati kiírások ütemezését. Megerősítette, hogy január és március között valamennyi operatív programhoz kötődő, 2004. évi pályázat megjelenik. A Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala tájékoztatása szerint a közösségi támogatási keretben 2004-2006. között 1.365,1 milliárd forint áll rendelkezésre a kohéziós, illetve strukturális alapokból az ehhez kötődő magyar társfinanszírozással együtt 255 forint/euró árfolyamon számolva.

A tárgyalások eredményeként megállapodás született azokról a prioritásokról, amelyeket a magyarországi gazdasági és társadalmi fejlesztés terén közösségi forrásokból is finanszírozni lehet az adott időszakban. Magyarország 2004-2006 között így elvileg 1,995 milliárd euróhoz juthat az Európai Unió strukturális alapjaiból, s ezt kiegészíti 1,1 milliárd euró az EU kohéziós alapjából a különböző infrastrukturális beruházások társfinanszírozására.

Michel Barnier, a bizottság regionális politikában illetékes francia biztosa csütörtöki sajtóértekezletén bejelentette, hogy levelet írt az érintett minisztereknek (nem csak Magyarország, de a többi kilenc jövőre csatlakozó ország minisztereinek is), kérve, hogy mihamarabb igazolják vissza a megállapodásokat.

Az Európai Bizottság formai okokból ezeket hivatalosan csak a csatlakozás után hagyja majd jóvá, de a közösségi forrásokból történő finanszírozás már 2004. január elsejével megkezdődhet. Ennek azonban feltétele van: mint Barnier hangsúlyozta, azoknak a tervezeteknek, amelyekhez a csatlakozó országok társfinanszírozást igényelnek, meg kell felelniük a közösségi joganyagnak, különösen a környezetvédelem, a közbeszerzési piac és a versenyszabályok terén.

Az Európai Bizottság által kiadott közlemény szerint a termelő szektor versenyképességének javítására az Európai Unió a következő 3 évben 721 millió eurót adhat Magyarországnak (ebbe az összegbe beleértve a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre szánt 304 millió eurót is), a foglalkoztatás és a humán erőforrások bővítésére 535 millió euró érkezhet majd Brüsszelből, a közlekedési infrastruktúra javítása és a környezetvédelem előmozdítása 314 millió eurót kaphat, míg a regionális és helyi fejlesztésekhez 338 millió eurós közösségi forrásra lehet számítani.

Mindezt kiegészíti egy nagyjából 88 millió eurós összeg technikai támogatás címszóval, s immáron nem az EU-n belüli elmaradottabb térségek felzárkóztatását célzó strukturális alapokból, hanem a nagy, állami szintű infrastrukturális fejlesztéseket lehetővé tevő kohéziós alapból 1,1 milliárd euró, szintén a 2004-2006 közötti időszakra.

A Magyarországra (és a többi országra) vonatkozó megállapodás hivatalossá válása – mint Barnier is utalt rá – levélváltások révén történik. Így a gazdasági versenyképességi program és a környezetvédelmi-infrastrukturális program kapcsán maga a francia biztos ír levelet Csillag István miniszternek, szintén ő írja alá a Juhász Endre miniszternek küldött levelet az összes alprogramot összefoglaló Közösségi Támogatási Keret, illetve ennek egyik alfejezete, a regionális fejlesztési program kapcsán. A humán erőforrások fejlesztésére vonatkozó megállapodás megerősítését az EU-bizottság foglalkoztatási és szociális kérdésekben illetékes biztosa, Anna Diamantopoulou asszony kéri Burány Sándor minisztertől, az agrár- és vidékfejlesztés ügyében pedig Franz Fischler mezőgazdasági biztos küld levelet Németh Imre miniszternek.

Az Európai Unió a 2004-2006 közötti időszakban összesen mintegy 22 milliárd eurót szán a 10 csatlakozó ország helyzetének javítására a strukturális alapokból és a kohéziós alapból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik