Belföld

Közel 11 százalékkal nőttek a reálkeresetek

Az idén január-októberben a bruttó nominális átlagkereset 12,9 százalékkal, a nettó átlagkereset 15,9 százalékkal, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 4,5 százalékos növekedése mellett - 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Január-szeptemberben a bruttó nominális átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 17,0 százalékkal, a reálkereset – 4,4 százalékos fogyasztóiár-index növekedés mellett – 12,1 százalékkal emelkedett egy év alatt.


Tavaly január-októberben a bruttó nominális átlagkereset 18,4 százalékkal, a nettó átlagkereset 19,1 százalékkal, a reálkereset – 5,4 százalékos infláció mellett – 13,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az idén január-októberben az 5 és több főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél átlagosan 2,7 millióan álltak alkalmazásban, 0,9 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A nemzetgazdasági ágak közül a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágban 4,2 százalékkal, az iparban 2,2 százalékkal, a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágban 1,6 százalékkal csökkent a létszám, míg a többi területen (építőipar, kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek) 1,8-7,1 százalék között nőtt. Összességében a versenyszféra létszáma az előző év szintjén maradt.

A költségvetés mindhárom fő területén (közigazgatás, oktatás, egészségügy) nőtt az alkalmazásban állók száma, jelentős, 2,8 százalékos volt összességében a létszámbővülése.

Az év első tíz hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazottak havi bruttó átlagkeresete 12,9 százalékkal nőtt a bázishoz képest, ezen belül a versenyszférát 8,9, a költségvetést 20,6 százalékos keresetemelkedés jellemezte.

A KSH jelentése szerint január-októberben a versenyszférában egyenletesen, havonta 7-10 százalék között nőttek a bruttó keresetek, a költségvetési intézményeknél pedig az év első nyolc hónapjára jellemző 20 százalék fölötti növekedés az utolsó két hónapban 5 százalék körülire mérséklődött.

Január-októberben a nettó átlagkeresetek 15,9 százalékkal növekedtek. Szeptember óta a bruttó és nettó keresetek növekedési üteme megegyezik, eltérően a tavaly szeptembertől idén augusztusig jellemző tendenciától, amikor az alkalmazotti adókedvezmény módosítása miatt a nettó keresetek dinamikája rendre meghaladta a bruttóét.

A nemzetgazdaságban 2003. január-októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 131.400 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 88.900 forint, a szellemi foglalkozásúaké 183.700 forint.

A versenyszférában dolgozók átlagosan 123.200 forintot, ezen belül a fizikaiak 87.700 forintot, a szellemiek 193.900 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél 150.800 forint volt az átlagkereset, ezen belül a fizikaiaké 96.000 forintot, a szellemieké 173.600 forintot ért el.

A január-októberi nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 85.900 forint volt. Az átlagos havi munkajövedelem 136.900 forint volt, ami 13 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A munkajövedelem kereseten felüli része 2003. január-októberben munkavállalónként átlagosan 4,0 százalékot ért el.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.