Belföld

Tóth András: Bácskai hazudik a bécsi látogatásról

Bácskai János dandártábornok A szólás szabadsága című televíziós magazin legutóbbi adásában burkoltan ugyan, de Tóth Andrásra, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárra mutatott. A Népszavának nyilatkozva Tóth szerint Bácskai hazudik.

Bácskai a vasárnapi műsorban elmondta, Kulcsár Attilánál tett bécsi látogatása során a K&H Equites brókere arról is beszámolt neki, hogy Tóth András “kifejezetten szocialista politikusokról, a szocialista párt vezető tisztségviselőiről és a kormány tagjainak Kulcsárral való kapcsolatáról és esetleges együttműködéséről érdeklődött”. Bácskai azt is hozzáteszi, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalból feltehetően figyelmeztetni akarták a pénzügyi felügyelet vezetőségét arról, hogy a dandártábornok a rendőrségre is el akarja vitetni a nekik címzett iratcsomagot.

Tóth András egyébként tanúkénti meghallgatásán úgy fogalmazott: Bácskai döntésével teljesen egyetért, mivel nem látta volna ő sem biztosítottnak, hogy a PSZÁF-nál jó kezekbe kerülnek a dokumentumok – állítja a dandártábornok. Az ellentmondásból adódóan Bácskai azt a következtetést vonta le, hogy Tóth András szerepe az ellene indított eljárásban “valamilyen formában determináló”.

Tóth András a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító államtitkár Bácskai kijelentésére reagálva leszögezte, hogy némi meglepetéssel figyelte az interjút. Az államtitkár kijelentette, hogy Bácskai Jánosnak, akinek összesen hat találkozója volt Kulcsár Attilával, a kormány egyik tagjától sem volt megbízatása az előzetes kapcsolatfelvételre vagy arra, hogy tárgyaljon Kulcsárral, illetve tőle “hírszerző információkat” szerezzen. Márpedig tény: a Bácskai János elleni vád olyan tevékenységre vonatkozik, amelyre azt megelőzően került sor, hogy a dandártábornok bármilyen kormányzati személyiséget felkeresett volna.

A szólás szabadsága című műsorban elhangzott az a kérdés is, hogy “Miért akart az államtitkár találkozni és miért találkozott Kulcsárral?” Az államtitkár szerint érdekes, hogy ezt Bácskai Jánostól kérdezik, noha ő maga már többször is válaszolt rá. Tóth többször kijelentette: Kulcsár közvetítő útján azt közölte, hogy a magyar bankrendszer stabilitását érintő fontos információi vannak. Ezután természetesnek tartja, hogy hajlandó volt a találkozásra a brókerrel. A kérdésre az államtitkár helyett válaszoló Bácskai János ugyanerről azt mondta: “Kulcsár nekem szó szerint azt mondta, hogy a találkozó során az államtitkár úr kifejezetten szocialista politikusokról, a szocialista párt vezető tisztségviselőiről és a kormány tagjainak Kulcsárral való kapcsolatáról és esetleges együttműködéséről érdeklődött.”

“Az, amit Bácskai János erről mondott, hazugság, én sem MSZP-s, sem fideszes vagy más képviselők, tisztségviselők után nem érdeklődtem. Nehéz szabadulni attól a benyomástól, hogy ezúttal az irányított memória esetével állunk szemben. Ha így van, talán ki lehet találni, hogy ki az irányító” – nyilatkozta a Népszavának Tóth András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik