Belföld

Januártól drágul az M5-ös – matrica nem lesz

Januártól a várt matricásítás helyett 5,5 százalékkal drágul az M5-ös autópálya használata. A Budapest és Kiskunfélegyháza közötti szakasz díja személyautóknak 3430 forint lesz, több mint a havivignetta ára - olvasható a Világgazdaságban.

Január 1-jétől nőnek az M5-ös autópálya díjai – tudta meg a Világgazdaság Garai Valériától, az Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. szóvivőjétől. A társaság legutóbb az idén július 1-jén emelte tarifáit, most ismét él a koncessziós szerződés adta félévenkénti korrigálás lehetőségével. Ezzel biztossá vált, hogy januárban elmarad a sztráda várva várt matricásítása. A szóvivő szerint az AKA szívesen továbbépítené az M5-öst, hiszen minél hosszabb a sztráda, annál vonzóbb az autósoknak. A folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva azonban részletekről nem beszélt.

Szocialista képviselők nem értik a szaktárca időhúzását. Véleményük szerint a matricásítást már az idén be lehetett volna vezetni, hiszen annak semmiféle technikai akadálya sincs, a kapuk alkalmasak a matricás rendszer leolvasására, és ezzel a koncessziós társasággal való elszámolás is könnyen megoldható. Feltételezésük szerint a hosszú egyezkedés oka az lehet, hogy a szaktárca az AKA-val szeretné továbbépíttetni Szegedig a sztrádát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik