Belföld

Romániában 10 százalékkal bővülhet a távközlési piac

Romániában jövőre 10 százalékkal bővülhet a távközlési piac, forgalma elérheti a 4,5 milliárd eurót az idei 3,69 milliárd euró után. Jövőre bizonyára folytatódik a mobiltelefon terjedése is.
Jelenleg 6,22 millió felhasználót tartanak számon Romániában a tavaly év végi 4,49 millió helyett - írta kedden a Rompres hírügynökség, a román távközlési és információs technológiai minisztériumtól szerzett adatokra, becsléseket ismertetve.

A kormányzati előrejelzés szerint a mobiltelefon-használók száma három-négy éven belül 12 millióra nőhet Romániában, ez a lakosság 54 százaléka lesz. A mobilhasználók már most is számosabbak, mint a vezetékes szolgáltatás előfizetői, akik 4,3 millióan vannak jelenleg.

A vezetékes szolgáltatás előfizetőinek száma az idén mindössze 130 ezerrel gyarapodott, a lefedettség e területen alig több mint 20 százalékos (az európai átlag 45 százalék), és jövőre is csak jelentéktelen bővülés várható, annak ellenére, hogy a liberalizáció nyomán már megtört a Romtelecom monopóliuma, az Astral Telecom és az Atlas Telecom személyében két vetélytárs is megjelent már a vezetékes piacon. (Az Atlas Telecomba nemrégiben fektetett be a magyar OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor, magánemberként. Ezért Csányi lemondott a Matáv Rt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról.)

A kormányzati becslés szerint a román lakosságnak az egynegyede jelenleg még nem jut semmiféle távközlési lehetőséghez. A minisztérium felmérése szerint a román lakosság 23,8 százaléka használja az internetet. 2001 végén 700 ezer lakosnak volt számítógépe, tavaly év végén 1,5 milliónak, jelenleg körülbelül 2,1 milliónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik