Belföld

Rekord online vásárlás Nagy-Britanniában

Rekordmagasságot ért el az internetes vásárlás novemberben Nagy-Britanniában: 16 millió vásárló 1,17 milliárd fontot (2 milliárd dollárt) költött el – majd’ kétszer többet, mint tavaly, állítja az IMRG – a globális e-kiskereskedelem ipartestülete – jelentésében.

A brit e-kiskereskedelmi szektor jelentősen túlszárnyalta a legtöbb nagy piacot a világon. Az online vásárlás 44 százalékos növekedése 12-szerese annak a 3,6 százalékos növekedésnek, amit a brit kiskereskedelmi szektor produkált a szigetországban – és a teljes forgalom 7 százalékát adja. Becslések szerint az USA idei online kiskereskedelmi forgalma a teljes forgalomnak csupá 1,5 százalékát kées kitermelni.

A 450 ezer webhely forgalmát nyomon követő Hitwise úgy találta, hogy a webre látogató britek 9,7 százaléka ment vásárolni, míg az amerikai szörfölőknek csupán a 6,88 százaléka. A Visa vizsgálata szerint az európai online vásárlásokat is az Egyesült Királyság uralta – novemberben 225 millió fontot költöttek Európában elektronikai termékekre, amiből 176 millió származott a brit vásárlóktól.

Az áruk között a legnépszerűbbek az elektronikus eszközök – novemberben 204 millió fontot adtak ki rájuk – 47 százalékkal többet, mint tavaly novemberben. Az előrejelzések szerint az elektronikai termékek 12 százaléka az interneten kel el idén karácsonykor – az előrejelzések azt mutatják, hogy a britek az év végéig 2,1 milliárd fontot adnak ki ilyen árukra. „Olyan nagy a kereslet az LCD és plazma tévék, valamint a webdobozok iránt, hogy sokszor pótrendelésekkel kell biztosítanunk, hogy a vásárló karácsonyig megkapja a megrendelt árut”, mondja Amarjit Singh, az Empidirect.co.uk onlie áruház feje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik