Belföld

Novemberben 0,9 százalékkal nőtt az USA ipari termelése

Novemberben négy éve a legnagyobb havi növekedéssel, 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban, 0,2 százalékos elemzői várakozások mellett. A kapacitáskihasználtság mutatója 75,7 százalék volt az év tizenegyedik hónapjában, miközben az elemzők 75,3 százalékot vártak. A kapacitáskihasználtságban a novemberi adat 2002 szeptembere óta a legmagasabb.

Októberben az ugyancsak kedden kiadott, felülvizsgált adatok szerint 0,4 százalékkal erősödött az amerikai ipari teljesítménye, a kapacitások kihasználtsága 75,1 százalékos volt. Tavaly novemberhez képest az ipar termelése 1,6 százalékkal nőtt.

Elemzők szerint a mostani adatok is azt erősítik, hogy a feldolgozóipar – amelyet a 2001-es recesszió különösen súlyosan érintett – fellendülőben van. Novemberben az ipar teljesítményén belül a feldolgozóipar 0,9 százalékkal erősödött, az októberi felülvizsgált 0,3 százalékos emelkedést követően. A feldolgozóipari kapacitások kihasználtsága 74,3 százalékra nőtt az októberi 73,7
százalékról.

A vártnál jobb ipari mutatók kevés hatással voltak a dollár árfolyamára: a 135 milliárd dolláros folyómérleg hiány nyomán a dollár süllyedésnek indult, s immár egy euróért 1,2326 dollárt adtak a devizapiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik