Belföld

Nem hívják haza az iraki magyar kontingenst

Elutasította az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák hazahívásáról szóló MDF-es javaslatot az Országgyűlés Honvédelmi Bizottság keddi ülésén, amelyet a Honvédelmi Minisztériumban tartottak. A határozati javaslat tárgysorozatba vételéről való szavazáskor a fideszes képviselők tartózkodtak, a kormánypártiak pedig nemmel szavaztak. A szavazáskor már csak egy MDF-es képviselő vett részt az ülésen, ő igennel szavazott.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, a javaslat egyik előterjesztője szerint azért kell hazajönniük a kint szolgáló magyar katonáknak, mert nem javult az iraki biztonsági helyzet, és meg sem kezdődött a stabilizációs folyamat, amelynek nem látni a végét. Véleményük szerint már nem csak humanitárius feladatokat végeznek Irakban a magyar katonák.

Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány határozott álláspontja szerint Irakban nincs háborús helyzet, a magyar kontingens pedig továbbra is azt a feladatot hajtja végre, amire a nyáron kiküldték: stabilizációs és humanitárius műveletekben vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik