Belföld

Új pályázatot írnak ki a DAM-ra

Új pályázatot ír ki várhatóan még ebben a hónapban a március óta felszámolás alatt álló DAM Steel Rt. értékesítésére a cég felszámolója, miután kedden érvénytelennek minősítette az egyetlen ajánlatot, amely a december 8-án zárult pályázatra beérkezett - tájékoztatta az MTI-t a cég felszámolója.

Kovács János – aki egyben a felszámoló szervezet a Mátraholding Rt. vezérigazgatója is – elmondta: az egyetlen ajánlattevő cég az 5 milliárd forintra tartott DAM vagyonért mindösszesen 1 milliárd forintot ígért.

A pályázatot elbírálták; az ajánlattevő a pályázati kiírásban foglaltakat – környezeti kárelhárítás, a dolgozók továbbfoglalkoztatása – vállalta volna, de a megajánlott 1 milliárd forint méltánytalanul alacsony volt, ezért elutasították.

A felszámoló biztos közölte: változatlan feltételekkel – még ebben a hónapban – új pályázatot írnak ki, amelyet január végén, február elején bírálnak el. A DAM vagyon áfa nélküli 5 milliárd forintos vételárán belül a kohászati ingatlanok irányára 2 milliárd forintot tesz ki, a technológiai gépekért, berendezésekért, gyártóeszközökért 1 milliárd 750 millió forintot, a készletekért 1 milliárd 45 millió forintot, az energiaszolgáltató DAM Energy Kft.-ben lévő 66 százalékos üzletrészért pedig 200 millió forintot szeretett volna kapni a felszámoló.

A leendő vevőnek egyúttal meg kellett volna vásárolnia a Borsodi Nemesacél Acélgyártó (BNA) Kft.-t is, amely a banktól bérli és működteti a termelőegységeket és foglalkoztatja az alkalmazottakat. Ezt 3 millió forintért hirdette meg a Mátraholding. A felszámolás márciusban kezdődött, a Mátraholding júniusban indította újra az acélgyártást, majd a termelőmunkát augusztusban az általa és az érdekképviseleti szervek által alapított BNA Kft.-be vitte át.

A diósgyőri cégnél a termelés újraindítása óta folyamatos a munka, a cég havonta és átlagosan 20 ezer tonna készárút gyárt, nagyobb részt exportra. A társaság idén 9 milliárd forint árbevétellel számol.

A DAM 2001. áprilisában szintén felszámolásból került a főleg rozsdamentes acélt, illetve acéltermékeket gyártó olasz Cogne Acciai Speciali s.r.l. tulajdonába, a társaság 20 millió forint alaptőkével alapította meg a DAM Steel Rt.-t és kétszeri emeléssel több mint 7 milliárd forintra növelte azt. Az olasz tulajdonlás kevesebb mint két éve alatt csaknem 7 milliárd forint veszteséget könyvelt el a diósgyőri kohászati cég, a Cogne tulajdonosai végül idén márciusban csaknem 4 hónapig tartó termelésszünet után jelentették be: több pénzt nem invesztálnak Diósgyőrbe. Miután külső befektető nem szállt be a vállalkozásba, a bankok pedig a tőkeemeléstől tették függővé a termelés finanszírozását, nem volt más megoldás, mint a felszámolási eljárás azonnali megindítása.

Kovács János az MTI-nek elmondta: miután kedden érvénytelennek minősítették az egyetlen – egyébként egy magyar társaság által tett – ajánlatot, egy koreai és egy német érdekeltségű cég is bejelentkezett a DAM-ra. A felszámoló biztos ezért bízik abban, hogy a második pályázat sikeres lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik