Belföld

Aláírták a Jukosz és a Szibnyeft válását

Előzetes megállapodást írtak alá Londonban az orosz Jukosz és a Szibnyeft olajtársaság tervezett egyesülésének felbontásáról a hét végén – mondták a két vállalathoz közel álló bennfentesek kedden Moszkvában. Továbbra is vitás, fizessen-e és mennyi bánatpénzt a Szibnyeft a Jukosz-nak az egyesülés felbontása miatt. A korábbi egyesülési megállapodásban kialkudott bánatpénz egymilliárd dollár.

A Vedomosztyi című lap keddi jelentése szerint a Jukosz részvényesei nem ragaszkodnak a teljes összeghez. A tárgyalások meg legalább egy hónapig tarthatnak.

A tavasszal bejelentett egyesülés pénzügyi zárása ősszel megtörtént, a Jukosz 3 milliárd dollár készpénzzel és 26 százalék saját részvénnyel fizetett a Szibnyeft 92 százalékáért. Már csak a kisrészvényeseknek teendő kötelező ajánlat és a közös cég vezetőségének megválasztása volt hátra, amikor, novemberben, a Szibnyeft visszamondta a házasságot. Előzőleg az orosz hatóságok hadjáratot indítottak a Jukosz ellen, legnagyobb részvényeseit őrizetbe vették sikkasztás és adócsalás vádjával, a cég részvényeinek 40 százalékát lefoglalták, és ötmilliárd dollárnak megfelelő adóhiányt is megállapítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik