Belföld

30 milliós óvadék ellenében szabadlábon Bitvai

Harmincmillió forintos óvadék ellenében a K and H ügy egy újabb gyanúsítottja került szabadlábra. A bíróság az ügyészség fellebbezése nyomán emelte meg az öüsszeget 10-ről 30 millió forintra.

Harmincmillió forintos óvadék ellenében a K and H ügy egy újabb gyanúsítottjának szabadlábra helyezéséről döntött a Fővárosi Bíróság hétfőn – közölte Sándor Zsuzsa szóvivő-bíró.

Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. sikkasztással gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő egykori vezérigazgatóját korábban az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 10 millió forintos óvadék ellenében szabadlábra helyezte és egyúttal elrendelte házi őrizetét.

Az ügyészség fellebbezése nyomán a Fővárosi Bíróság másodfokon annyiban változtatta meg a kerületi bíróság végzését, hogy az óvadék összegét 30 millióra emelte.

A Fővárosi Bíróság jogerős döntését azzal indokolta, hogy a gyanúsítottnak felrótt bűncselekmény jellegére és súlyára tekintettel a 10 millió forintos óvadék túlzottan alacsony. Amint kifizetik Bitvai Miklósért a 30 millió forintot, hazatérhet.

Rejtő E. Tibor, a K and H Bank sikkasztással gyanúsított egykori vezérigazgatója pénteken hagyta el a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetet, miután kifizették a 10 milliós óvadékot. Rejtő E. esetében nem fellebbezett az ügyészség, így már a kerületi bíróság elsőfokú határozata jogerőre emelkedett.

Fővárosi Bíróság december 5-én harmincmillió forint óvadék ellenében másodfokú határozatával jogerősen szabadlábra helyezte a brókerbotrány kapcsán sikkasztás gyanújával letartóztatott Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét, s egyúttal elrendelte házi őrizetét. Az óvadékot még aznap befizették és a gyanúsított szabadon távozhatott.

Bitvai Miklóshoz hasonlóan Rejtő E. Tibor és Garamszegi Gábor esetében is elrendelte a bíróság a házi őrizetet.

Mindhárom gyanúsítottat szeptember 7-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik