Belföld

Nemzetközi verseny a szlovák árampiacért

A szlovák kormány elkészítette a Slovenske Elektrarne (SE) szlovák áramszolgáltató privatizációjában részt vevő cégek rövidített listáját. Az áramszolgáltató 66 százalékára pályázók jövő év közepén megtehetik a végleges ajánlatukat - közölte hétfőn a kormány privatizációs tanácsadója, a PriceWaterhouseCoopers szóvivője.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a versenyben maradt öt pályázó nevét. A cseh CEZ villamosművek és az orosz Inter RAO UES (a Unified Energy Systems, Egyesített Energiarendszerek leányvállalata) megerősítette, hogy a SE tulajdonában lévő hagyományos és atomerőművekre egyaránt pályáznak, ezért igen valószínű, hogy a rövid listára kerültek. A többi három cég, amelyek csak a hagyományos erőművekre pályáznak, a következők közül kerülhet ki: az amerikai AES, az olasz Enel és a brit International Power, az osztrák Verbund és a német E.ON.


A szlovák kormánypártok december 11-én megegyeztek, hogy az eredeti tervekkel ellentétben feladják a többségi állami részesedést a Slovenske Elektrarne (SE) állami energiakonszernben, és az eredetileg tervezett 49 százalék helyett az energiakonszern 66 százalékát privatizálják. A többségi rész eladása azzal válik lehetővé, hogy a parlament két hete módosította a privatizációs törvényt. Eddig az állam a stratégiai jelentőségű cégeknél nem adhatta fel többségi részét. Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter azoknak a pályázóknak szeretne elsőbbséget adni az SE magánosításánál, amelyek készek a teljes SE-konszernt a Jaslovske Bohunice-i és a mohi (Mochovce) atomerőművekkel együtt átvenni.


Kulcskérdés az atomerőmű sorsa

Októberben azt is bejelentették Szlovákiában, hogy azok a vállalatok élveznek elsőbbséget a Slovenske Elektrarne privatizálásakor, amelyek hajlandók befejezni a mohi atomerőmű építését. A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építését 1992-ben pénz híján leállították. Jelenleg az objektumok és a technológiai berendezések állagmegóvásán dolgoznak. Ez a munka jövőre fejeződik be, de ha a gazdasági miniszter elképzelései megvalósulnak, az építés nem sokkal később akár folytatódhat is. Jelen állapotában a mohi atomerőmű épületeinek 70 százaléka áll, a technológiai berendezéseknek pedig mintegy 30 százaléka már beépült. Az üzletet bonyolulttá teszi, hogy az SE-nek 54 milliárd korona (1,52 milliárd dollár) adóssága van, és az adósság nagy része a mohi atomerőmű finanszírozásával függ össze.


Az erőmű befejezése többmilliárd korona többletkiadást jelentene. Ha az SE-t az atomerőművekkel együtt megveszik, az eladást 2005 első felében szeretnék lebonyolítani. Ha a két atomerőművet külön adják el, a privatizáció kilenc hónappal halasztódhat. Rusko az erőművek eladásából 300 millió dolláros bevételre számít. A szlovák kormány azután tette lehetővé újabb befektetőknek a pályázást, miután tavaly kiderült, hogy az SE-nek az atomerőművekkel együtt nincs nagy keletje a beruházók körében. Az SE az szlovákiai áramszükséglet 85 százalékát termeli. Tavaly 42,4 milliárd koronás (1,03 milliárd eurós) forgalmat bonyolított, adó utáni nyeresége 235 millió korona volt.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.