Belföld

Nemzetközi verseny a szlovák árampiacért

A szlovák kormány elkészítette a Slovenske Elektrarne (SE) szlovák áramszolgáltató privatizációjában részt vevő cégek rövidített listáját. Az áramszolgáltató 66 százalékára pályázók jövő év közepén megtehetik a végleges ajánlatukat - közölte hétfőn a kormány privatizációs tanácsadója, a PriceWaterhouseCoopers szóvivője.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a versenyben maradt öt pályázó nevét. A cseh CEZ villamosművek és az orosz Inter RAO UES (a Unified Energy Systems, Egyesített Energiarendszerek leányvállalata) megerősítette, hogy a SE tulajdonában lévő hagyományos és atomerőművekre egyaránt pályáznak, ezért igen valószínű, hogy a rövid listára kerültek. A többi három cég, amelyek csak a hagyományos erőművekre pályáznak, a következők közül kerülhet ki: az amerikai AES, az olasz Enel és a brit International Power, az osztrák Verbund és a német E.ON.


A szlovák kormánypártok december 11-én megegyeztek, hogy az eredeti tervekkel ellentétben feladják a többségi állami részesedést a Slovenske Elektrarne (SE) állami energiakonszernben, és az eredetileg tervezett 49 százalék helyett az energiakonszern 66 százalékát privatizálják. A többségi rész eladása azzal válik lehetővé, hogy a parlament két hete módosította a privatizációs törvényt. Eddig az állam a stratégiai jelentőségű cégeknél nem adhatta fel többségi részét. Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter azoknak a pályázóknak szeretne elsőbbséget adni az SE magánosításánál, amelyek készek a teljes SE-konszernt a Jaslovske Bohunice-i és a mohi (Mochovce) atomerőművekkel együtt átvenni.


Kulcskérdés az atomerőmű sorsa

Októberben azt is bejelentették Szlovákiában, hogy azok a vállalatok élveznek elsőbbséget a Slovenske Elektrarne privatizálásakor, amelyek hajlandók befejezni a mohi atomerőmű építését. A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építését 1992-ben pénz híján leállították. Jelenleg az objektumok és a technológiai berendezések állagmegóvásán dolgoznak. Ez a munka jövőre fejeződik be, de ha a gazdasági miniszter elképzelései megvalósulnak, az építés nem sokkal később akár folytatódhat is. Jelen állapotában a mohi atomerőmű épületeinek 70 százaléka áll, a technológiai berendezéseknek pedig mintegy 30 százaléka már beépült. Az üzletet bonyolulttá teszi, hogy az SE-nek 54 milliárd korona (1,52 milliárd dollár) adóssága van, és az adósság nagy része a mohi atomerőmű finanszírozásával függ össze.


Az erőmű befejezése többmilliárd korona többletkiadást jelentene. Ha az SE-t az atomerőművekkel együtt megveszik, az eladást 2005 első felében szeretnék lebonyolítani. Ha a két atomerőművet külön adják el, a privatizáció kilenc hónappal halasztódhat. Rusko az erőművek eladásából 300 millió dolláros bevételre számít. A szlovák kormány azután tette lehetővé újabb befektetőknek a pályázást, miután tavaly kiderült, hogy az SE-nek az atomerőművekkel együtt nincs nagy keletje a beruházók körében. Az SE az szlovákiai áramszükséglet 85 százalékát termeli. Tavaly 42,4 milliárd koronás (1,03 milliárd eurós) forgalmat bonyolított, adó utáni nyeresége 235 millió korona volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik