Belföld

Eladó a Hungaropharma kisebbségi része

A Forrás Rt. és az Állami Privatizációs és Vagyonekezlő Rt. a Hungaropharma Rt. gyógyszernagykereskedelmi társaság 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvényt kínálja pályázat útján eladásra. Ezt a befektetési társaságként működő Forrás Rt. jelenetette be a napokban.

A Forrás Rt. 10 százaléknyi, az ÁPV Rt. pedig 15 százalék plusz egy szavazat részvényt értékesít. A Hungaropharma Rt. a magyarországi gyógyszernagykereskedelem meghatározó szereplője, a becslések szerint, értékben számolva több mint 30 százalékos piaci részesedéssel.


A gyógyszernagykereskedelmi társaság az idén 140 milliárd forint nettó árbevételt vár, szemben a múlt évi 114,5 milliárd forinttal, tájékoztatta az Econewst Kováts Péter, a Hungaropharma gazdasági igazgatója. Az adózás előtti várható nyereségről az igazgató nem kivánt nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy az több lesz a múlt évi 207 millió Ft-nál. A társaság árbevételének 70-75 százaléka a patikai, 15 százaléka a kórházi forgalomból származik, a többi pedig más nagykereskedőktől.


A következő év az ideinél nehezebbnek ígérkezik az egészségbiztosítási támogatások visszafogása miatt, mondta a gazdasági igazgató. A nagykereskedelmi árrés a degresszív ármegállapítás miatt folyamatosan csökken, jelenleg átlagosan 6,5 százalék. Magyarország európai uniós tagsága lényegében nem változtat a Hungaropharma helyzetén, amely nem foglalkozik parallel importtal, mondta a gazdasági igazgató. A Hungaropharma többségi tulajdonosa három gyógyszergyár, a Richter Gedeon Rt., az Egis Rt. és a Béres Rt. alkotta konzorcium.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik