Belföld

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az autonómiáért küzd

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az erdélyi autonómia ügyének szorgalmazásával azt akarja megvalósítani, amit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csúcsvezetősége elmulasztott - hangoztatta szombaton Kolozsváron Tőkés László református püspök, akit e napon választottak az újonnan megalakult tanács elnökévé - írja az MTI.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke szombat esti sajtóértekezletén hozzáfűzte: a tanács az RMDSZ legjobb erőit szeretné bevonni ebbe a munkába. Az EMNT a romániai magyarság autonómiájának megvalósítását tűzi ki célul. Tőkés László volt ennek a folyamatnak az elindítója, miután az év elején az RMDSZ csúcsvezetőségével ellentétbe kerülve megszüntették abban a szervezetben az általa betöltött tiszteletbeli elnöki funkciót. Tőkés kezdeményezésére – az RMDSZ politikai irányvonalával szemben – született meg ez a mostani testület, amelynek mind az elnöki, mind pedig a tiszteletbeli posztjára őt kérték fel.

A püspök a küldöttek előtt elmondta: az elnöki tisztséget csak a kezdeti időszakra vállalja el, tekintettel az egyházkerületében végzendő feladatokra. A szervezők a felkérést azzal magyarázták, hogy szerintük Tőkés László az autonómiapolitika leghitelesebb képviselője, a nehéz kezdeti szakasz minél sikeresebbé tételéhez egy ilyen integráló személyiségre van szükség. Tőkés László ezen a fórumon is élesen bírálta az RMDSZ-t, amely – mint fogalmazott – ahelyett, hogy következetesen küzdene a saját programjában szereplő autonómia megvalósításért, kincstári önelégedettséggel sikerpropagandát folytat.

Az EMNT-t eredetileg négyszáz tagúra tervezték, ebból a szombati ülésen 373 küldött vett részt. A tanács részévé vált a Székelyföld autonómiájáért létrehozott, 156 tagú Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A többi küldöttet az elmúlt hetekben rendezett kistérségi fórumokon választották meg, ők Erdély többi részét képviselik. Az EMNT-t tizennyolc tagú állandó bizottság vezeti majd, amely nyolc alelnökből, nyolc jegyzőből, valamint az EMNT és az SZNT elnökéből (Csapó József) áll.

Az ülésen megszavazott házszabály szerint a bizottság felhatalmazást kapott, hogy a legrövidebb időn belül véglegesítse a már létező autonómiatervezeteket. Toró T. Tibor, a tanács alelnöke, az RMDSZ parlamenti képviselője elmondta, hogy várhatóan tavaszig öntik végleges formába ezeket a tervezeteket, amelyeket a román törvényhozás elé terjesztenek majd.

A küldöttek egy kiáltványt is elfogadtak, s ebben leszögezték, hogy az Erdélyben őshonos magyar nemzeti közösség ragaszkodik évszázados autonómia-hagyományaihoz. Felkérték Románia parlamentjét, kormányát, az összes politikai erőt, a civil szféra képviselőit, valamint a romániai történelmi egyházakat, hogy a demokratikus jogállam eszközeivel támogassák a romániai magyarság jogos igényének megvalósulását. Felkérték a magyar országgyűlést, a magyar kormányt és a magyar közélet összes szereplőjét, hogy a romániai magyarság szülőföldjén való megmaradása érdekében segítse a tanács önkormányzási törekvéseit. Az EMNT az autonómiaformák megvalósításában az európai intézmények támogatására is számít.

A küldötteket a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség nevében Kövér László alelnök köszöntötte, aki közölte: pártja mind otthon, mind Európában támogatja az erdélyi magyarság autonómiaigényét. Az MDF nevében Bedő Árpád alelnök szólt a jelenlévőkhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik