Belföld

Elfogták Szaddám Huszeint – a DNS is stimmel

Az amerikai haderő képviselői vasárnapi sajtótájékóztatójukon bejelentették: elfogták Szaddám Huszeint. A volt diktátor engedelmeskedett és együttműködött a DNS-vizsgálatot végző orvosokkal.

Elfogta Szaddám Huszein volt iraki elnököt az országban állomásozó amerikai hadsereg – jelentették be vasárnapi bagdadi sajtóértekezletükön az Egyesült Államok által irányított iraki koalíciós erők vezetői, és be is mutatták az elfogása után róla készített videofelvételt. A hírt először késő délelőtt röpítette világgá az IRNA iráni hírügynökség. “Elfogtuk” – mondta Szaddám Huszeinre utalva Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója. “Szombaton, helyi idő szerint este fél kilenc órakor ad-Duár városban, Tikríttől 15 kilométerrel délre, egy pincében esett fogságba a volt elnök” – közölte.


A volt diktátor a bemutatott videofelvételen riadtnak, de nyugodtnak és együttműködőnek tűnt. Engedelmeskedett a rajta egészségügyi vizsgálatot és szájból DNS-mintavételt végző katonaorvosok utasításainak. Zilált haja fekete, hosszúra nőtt szakálla őszülő.


Ricardo Sanchez tábornok, az iraki amerikai erők főparancsnoka részletekbe menően ismertette az elfogás körülményeit, és megjegyzésekkel látta el a videofelvételt. A volt diktátor nem tanúsított ellenállást, egyetlen lövés sem dördült el, senkinek nem esett bántódása. Szaddám Huszein fáradt, sorsába beletörődő, de beszédre kész volt – mondta. Jó egészségi állapotban találtak rá a 4. amerikai gyalogos hadosztály katonái. Jelenleg egy titokban tartott helyen őrzik – tette hozzá Sanchez.


Raymond Odierno dandártábornok szerint az elmúlt tíz napban a hadosztály katonái egy Szaddámhoz közel álló család öt-tíz tagját faggatták a diktátor hollétéről, és végül az egyik családtagtól kapták a nyomra vezető információt.
Az elfogott iraki diktátort Irakban őrzik a koalíciós erők – cáfolták meg amerikai és iraki hírforrások a Szaddám Huszein Irakból történt elszállításáról szóló értesüléseket.   


Elfogásának hírét megnyugvással és örömmel fogadták a nyugati és az iraki politikusok. George Robertson a NATO főtitkára nagyon jó hírnek minősítette a fejleményt, de hasonlóképpen nyilatkozott George Bush, amerikai elnök, Tony Blair, brit miniszterelnök és Jacgues Chirac, francia elnök is.


Irak több városának utcáin a hírre kurdok és arabok özönlöttek az utcákra, és fegyverropogással ünnepelték a volt diktátor kézrekerülését. Ahmed Csalabi, az iraki ideiglenes kormányzótanács tagja a bagdadi televízióban azt mondta: bíróság elé állítják Szaddám Huszeint.


Blair beelőzött


A brit kormányfő, Tony Blair még az amerikaiak sajtótájékoztatója előtt megerősítette a hírt, miszerint éjjel elfogták Szaddám Husszein volt iraki diktártort. Tony Blair miniszterelnök szerint végre megnyílik az út Szaddám Huszein iraki bíróság előtt történő felelősségre vonása előtt.


Hasonló állásponton van Magyarország is. Üdvözljük Szaddám Huszein elfogását – közölte a távirati irodával a külügyi szóvivő. Tóth Tamás szerint a diktátor elfogása jelentősen hozzájárulhat az iraki belpolitika stabilizálódásához, és egy valódi demokratikus államforma kialakulásához, amiben Magyarország is érdekelt.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik