Belföld

Törvény engedélyezi a pilóták fegyverviselését

Minden légi irányítási munkahely egy évig törvényi védelmet élvez a privatizációval szemben, és az áruszállító repülőgépeken dolgozó pilótáknak engedélyezik a fegyverviselést - egyebek között ezeket tartalmazza az az új, 60 milliárd dolláros amerikai repülési törvény, amelyet az amerikai elnök pénteken írt alá.

A törvény 14 milliárd dollárt biztosít repülőtér-építési tervekre, egyebek között több száz millió dollárt arra, hogy segítse a helyi kisközösségeket a repülési szolgáltatásokhoz való hozzáférésben. A terv emellett 2,0 milliárd dollárt különít el pokolgépek kiszűrésére alkalmas berendezésekre. Az új törvény elrendeli, hogy a kormány szervezzen önvédelmi tanfolyamokat a légi utaskísérők számára, egyéves határidővel.

Az utaskísérők szakszervezete ezzel kapcsolatban elégedetlenségének adott hangot, mert a képzés önkéntes és a jelentkezőknek saját szabadidejükben kell a tanfolyamot elvégezni. A törvény másik, az áruszállító gépek pilótáinak fegyverviselésére vonatkozó része ugyancsak bírálatot kapott: az amerikai légi áruszállítási illetékesek szerint a fegyver a pilótafülkében veszélyforrás lehet. A privatizációs kérdések kapcsán a kormány úgy véli, hogy a több mint 200 repülőteret, amelyeknek légi irányító tornyain már magánfoglalkoztatású alkalmazottak dolgoznak, harmadába kerül üzemeltetni és nagyobb tervezési rugalmassággal is működnek. Ugyanakkor a légi irányítók országos szövetsége és a kongresszusi bírálók szerint a magánirányítású tornyok kevésbé biztonságosak, mert az ellenőrzés nem annyira szigorú.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik