Belföld

Novemberben 4,86 milliárd dollár volt Kína kereskedelmi többlete

Novemberben a kínai külkereskedelem 4,86 milliárd dolláros többletet termelt, közel kétszer annyit a tavaly novemberi 2,5 milliárd dollárnál.

Az Új-Kína hírügynökség hétvégi, vámhatósági adatokra támaszkodó összesítése szerint a novemberi többlet nagyságra a második az idén az októberi 5,7 milliárd dollár után. Az év első tizenegy hónapjában az export 390 milliárd dollár volt, 33 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az import 39 százalékkal, 371 milliárd dollárra nőtt.

A tizenegy havi többlet ugyanakkor több mint negyedével csökkent az egy évvel korábbihoz képest, erősítve néhány elemzőnek azt a nézetét, hogy Kína előbb-utóbb kereskedelmi hiányt lesz kénytelen elkönyvelni. Ez azonban a politikai bonyodalmakat nem fogja enyhíteni, ugyanis még novemberben is csak a szomszédos ázsiai országokkal szemben nőtt a deficit emelkedett, miközben az Egyesült Államokkal folyó kereskedelemben a többlet nőtt.

A kínai export szárnyal az idén, elsősorban annak nyomán, hogy mind több külföldi cég helyezi át termelését Kínába az olcsó munkaköltségek miatt. A kínai üzemek az amerikai kiskereskedők fő szállítói, így az Egyesült Államok nehezményezi, hogy az igazságtalan verseny miatt munkahelyek százezrei szűnnek meg az Egyesült Államokban.

A kínai-amerikai kapcsolatokat próbára teszi Kínának az Egyesült Államokkal szembeni óriási kereskedelmi többlete, amely elemzők szerint idén elérheti a 130 milliárd dollárt. Az Egyesült Államokkal szemben erőteljesen növekvő kínai külkereskedelmi többlet kulcstéma volt a kínai kormányfő e heti amerikai látogatásán is.

Amerikai részről elsősorban a kínai valuta, a jüan mesterséges alulértékelését tekintik a fő akadálynak abban, hogy az amerikai termékek versenyképesek legyenek Kínában. John Snow amerikai pénzügyminiszter a napokban kijelentette: kormánya nyomást fog gyakorolni Pekingre annak érdekében, hogy alkalmazzon rugalmasabb árfolyampolitikát, és nyissa meg piacait az amerikai áruk előtt, eleget téve ezzel a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) vállalt kötelezettségeinek.

A kínai kormány ugyanakkor a kínai textiláruk és tévékészülékek amerikai importjára életbe léptetett korlátozásokat kifogásolja. Az amerikai kormány az utóbbi hetekben, dömpingvád miatt korlátozásokat rendelt el kínai textiláruk behozatalára, és emelte a kínai tévékészülékek importvámját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik