Belföld

Európai kudarc – egyelőre nincs alkotmány

Egybehangzó brüsszeli diplomáciai források szerint az Európai Unió olasz elnöksége a délután 14 órakor kezdődő ebéden bejelentette, hogy nem sikerült megállapodást elérni a kibővített Európai Unió jövendő alkotmányáról.

A diplomaták szerint az állam és kormányfők az ebéd során nyilatkozatot készítenek elő, amelyben a tárgyalások elnapolását jelentik be, de azok folytatásának menetrendjét nem rögzítik.

Az olasz soros elnökséghöz közel álló források úgy tudják, nem tudtak megállapodni a 25-ök az EU-n belüli szavazati arányokról, Silvio Berlusconi miniszterelnök pedig nem akar visszalépni az eddig elért eredményektől.

A gyors befejezésre utal az is, hogy brüsszeli repülőtéri információk szerint a küldöttségek gépeit indulásra kész állapotba helyezték. “Az értekezlet jelenleg azt a tényt állapíthatja meg, hogy nincs megállapodás” – mondta az olasz tisztviselő. Diplomaták közölték, hogy az alkotmányról folyó tárgyalásokat – amelyek a szavazási rendszert illető összebékíthetetlen nézetkülönbségek miatt jutottak holtpontra – elhalasztják.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik