Belföld

EU-választás – vereség esetén lemond Kuncze

Ha az SZDSZ-nek a 2004-es európai parlamenti választásokon nem sikerül legalább ötszázalékos eredményt elérnie, lemond pártelnöki posztjáról - közölte Kuncze Gábor egy szombaton megjelent lapinterjúban.

“Az önmagunkkal szemben felállított minimális követelmény az öt százalék elérése, de azt sem tartjuk kizártnak, hogy két képviselőt küldhetünk Brüsszelbe” – hangsúlyozta az SZDSZ elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Nem gondolja, hogy ez a cél nem teljesül – tette hozzá. “De ha mégis, akkor annak én vállalom a felelősségét és következményeit, lemondok az SZDSZ elnöki posztjáról” – mondta Kuncze Gábor. Arra a kérdésre, ha lesz még nadrágszíjmeghúzó döntés, az azt sugallhatja, hogy a 2006-os választások sikeréért az MSZP és az SZDSZ gyakorlatilag feladja az európai parlamenti választást, Kuncze Gábor kijelentette: “Az SZDSZ nem ad fel semmilyen választást”.

“Úgy gondoljuk, a kormánynak bátor döntéséket kell hoznia a szociálpolitika területén is” – mondta Kuncze Gábor a Magyar Hírlapnak adott interjúban a további esetleges megszorító intézkedésekre vonatkozó kérdésre. A szociálpolitikában a rászorultsági elvnek kell érvényesülnie – mutatott rá a szabad demokraták elnöke.

“Tartós sikerre csak a takarékos, valóban a közjóért tevékenykedő kormány rendezkedhet be, ha ez a megbízhatóság politikai tisztességgel is párosul” – jelentette ki Kuncze Gábor arra válaszolva, visszafordítható-e még a kormány népszerűségének csökkenése.

A pártelnök arra kérdésre, tudná-e támogatni az SZDSZ, ha a szocialista párt jelenlegi elnöke, Kovács László lenne a jelölt a 2005-ös köztársasági elnökválasztáson, a politikus közölte: “Mi azt tartanánk jónak, ha az a gyakorlat folytatódna, hogy nem direkt pártpolitikus kerülne a legfőbb közjogi méltóság posztjára, hanem olyan tekintélyes személyiség, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik