Belföld

Összefügg az iraki újjáépítés és az adósságcsökkentés

Az EU külügyi biztosa pénteken értésre adta, hogy az iraki újjáépítés és az iraki adósság csökkentése, elengedése összefügg.

Előzőleg nemzetközi felzúdulást okozott, hogy az amerikai kormány, biztonsági megfontolásból, kizárta az iraki újjáépítés fővállalkozói szerződéseiből egyebek között az orosz, a francia és a német vállalatokat, mert kormányaik ellenezték a tavaszi háborút Irakban.

Javier Solana, az EU külügyi biztosa pénteken “nem túl bölcsnek” nevezte az amerikai kormány tilalmát. – Ugyanakkor, amikor azt mondják, hogy egyes országok nem vehetnek részt az újjáépítési pályázatokon, ugyanezeket az országokat együttműködésre kérik, arra, hogy adjanak pénzt az adósságok leírására. Ez nem a legbölcsebb döntés – magyarázta Solana újságíróknak pénteken, az EU csúcsértekezlete előtt.

Az Európai Bizottság korábban közölte: megvizsgálja, hogy az amerikai tilalom nem sérti-e a nemzetközi kereskedelmi szabályokat. Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan “megosztó intézkedésnek” nevezte a döntést. A kanadai kormány tiltakozott. Az amerikai elhatározás a jelek szerint nehezítheti az amerikai kormány másik törekvését, a 125 milliárd dolláros iraki küladósság könnyítésének nemzetközi elfogadtatását.

Az amerikai elnök a héten franciaországi, németországi, oroszországi, nagy-britannia és olaszországi körútra küldte James Baker volt külügyminisztert, az iraki adósság könnyítéséről tárgyalni. Németország, Franciaország és Oroszország Irak legnagyobb hitelezői között van, együttműködésük nélkülözhetetlen az adósságkönnyítéshez. Bakernek “nehéz dolga lesz, nem azért, mert a hitelezők makacsak, hanem mert méltányos megoldást szeretnének a problémára”, mondta Javier Solana.

A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan csütörtökön óvatosan utalt arra, hogy valamelyes rugalmasság lehetséges azoknak a kizárt országoknak a megítélésében, amelyek közreműködnek az iraki adósság csökkentésében.

Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes kedden közölte, hogy a korlátozás 26 fővállalkozói szerződésre vonatkozik. Ezeknek a szerződéseknek az összértéke elérheti a 18,6 milliárd dollárt. A nemzetközi pályázatot rövidesen meghirdetik, de a kizárt országok vállalatai nem vehetnek részt a pályázatokon.

“Az Egyesült Államok alapvető biztonsági érdekében szükséges, hogy ezekre a fővállalkozói szerződésekre vonatkozóan az amerikai és az iraki vállalatokra, továbbá a koalíciós partnerek és a csapatokkal hozzájáruló országok cégeire korlátozzuk a versenyt” – olvasható a Wolfowitz aláírásával kedden megjelent munkaokmányban. A kizárt országok vállalatai pályázhatnak alvállalkozói szerződésekre.

A tervezett szerződések az áramtermelés és -szolgáltatás, a távközlés, a középületek, a közlekedés-szállítás, a közüzemi szolgáltatások, a biztonsági rendszer és az igazságszolgáltatás helyreállítására vonatkoznak majd.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Lawrence De Rita szerda este elmagyarázta, hogy “azokat az országokat, amelyek nyilvánosan kijelentik, hogy a koalíció tagjai akarnak lenni, azokat üdvözöljük, és bizonyára fölkerülnek a listára”. – Ha egy ország csapatokat akar küldeni Irakba, és elhatározza csapatok kiküldését, akkor azonnal szó lehet a vállalataik részvételének megfontolásáról – mondta a szóvivő.

A jelenlegi helyzetben várhatóan a brit, a japán, az olasz, a holland, az ausztráliai, a dél-koreai és a lengyel vállalatok járnak a legjobban, és az Egyesült Államok iraki erőfeszítésének támogatói között van Albánia, Bulgária, Dánia, Honduras, Magyarország, Kazahsztán és a Fülöp-szigetek is – emlékeztettek hírügynökségek.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett amerikai kereskedelmi jogászok kétséges és veszélyes precedensnek nevezték a szabad verseny efféle korlátozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik