Belföld

Ruggeri cipők készülhetnek Nyírbátorban

Olaszországból a nyírbátori cipőgyárába telepíti át termelésének egy részét a Ruggeri-cégcsoport; az olasz cég által 2004-ben gyártott 450 ezer pár lábbeli közül 350 ezer Nyírbátorban készül majd - közölte Minna T. Talikka Contigiani, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzem vezetője pénteken.

Hozzátette: az olasz üzemekben maradó 100 ezer pár igényes, exkluzív cipőnek, csizmának is a felsőrészét Nyírbátorban gyártják majd, így 2004-től a szabolcsi üzem a Ruggeri-cégcsoport éves árbevételének 80 százalékát termeli.


Az árbevétel összegéről Minna T. Talikka Contigiani nem nyilatkozott, azt azonban elmondta: egy pár lábbelit 25 és 90 euró között tudnak értékesíteni a piacon. A gyárvezető beszámolt arról is: Nyírbátorban már megkezdték a jövő évi modellek gyártását, a szabászat és a tűzödei üzemrész teljes kapacitással dolgozik, és hamarosan indul a többi gyártószalag is. Az üzem 2004-re jelenleg 180 ezer pár rendelés-állománnyal rendelkezik, és folyamatosan kötik az értékesítési szerződést a még szabad kapacitásra.


A 180 ezer pár cipő és csizma 90 százalékát exportálják; a lábbeliket Olaszország mellett Franciaországban, Németországban, Angliában és a Skandináv-országokban értékesítik, a távol-keleti piacon a cég legnagyobb megrendelője Japán, de szállítanak Szabolcsból az Egyesült Államokba is. Az ügyvezető igazgató kiemelte: Nyírbátorban a társaság 1993 óta összesen mintegy 500 millió forintot fordított fejlesztésre, korszerűsítésre.


“A nyírbátori gyár a Ruggeri-cégcsoport legfontosabb üzeme lesz a jövőben, és hosszú távon számít működésére az olasz tulajdonos – hangsúlyozta Minna T. Talikka Contigiani, cáfolva azokat a szóbeszédeket, amelyek a cég bérkifizetési csúszásai miatt terjedtek el a szabolcsi kisvárosban. A fizetési gondokat az iparág sajátosságából eredő, a modell-váltással és a késedelmes vásárlói banki átutalásokkal együtt járó belső likvidítási nehézségekkel magyarázta, hozzátéve: a legnagyobb fizetési késedelem – 15 nap – legutóbb fordult elő, de azóta már mindenki megkapta a bérét.


Az ügyvezető igazgató fontosnak tartotta megjegyezni: a Ruggeri-cégcsoport tulajdonossá válása óta eltelt egy évtizedben – emlékezete szerint – hétszer fordult elő hasonló. A bérkifizetési csúszásokkor azonban lehetővé teszik, hogy a rászoruló dolgozók – kérésre – előleget vehessenek fel.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik