Belföld

PM: december 22. a lakáshitelek határideje!

Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem kell ma benyújtani a földhivatalokhoz a lakás adás-vételi szerződéseket azoknak, akik a régi rendszerű állami kamattámogatást szeretnék igénybe venni – írja a Pénzügyminisztérium FigyelőNethez eljuttatott közleményében.

A Magyar Közlönyben ma megjelent rendelet pontosan ugyanazt tartalmazza, amit a kormányszóvivő szerdán elmondott:

Legkésőbb a megjelenés napján, azaz ma kell megkötni a szerződéseket és azokat ügyvéddel, vagy közjegyzővel hitelesíttetni.

Aki ilyen hitelesített szerződést december 22-ig igazoltan benyújt a földhivatalokhoz, és az ilyen szerződéshez kapcsolódó lakáshitel kérelmét eddig a határidőig a bank befogadja, az jogosult a régi rendszer szerinti kamattámogatások igénybevételére. A földhivatalhoz való hivatalos benyújtás történhet személyesen (ekkor a benyújtó visszakap a hivatal által lepecsételt, úgynevezett érkeztetett példányt), vagy legkésőbb december 22-én feladott ajánlott levélben.

Nem felel meg a valóságnak az a hírtesztelés sem, amely szerint a már megkötött szerződésekre a legközelebbi kamatfordulótól az új támogatási szabályok vonatkoznának – írja a közlemény. A már megkötött és a fenti feltételeknek megfelelően a közeljövőben megkötendő hitelszerződések esetén az ügyfélkamat plafonja a kamatfordulókkor is a régi marad, vagyis használt lakásokra 6, újakra pedig 5 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik