Belföld

Magasan a várakozások felett a folyó fizetési mérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya 469 millió euró volt az idén októberben, az első tíz hónapban 4,014 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az elemzők 380-390 millió euróra várták az októberi folyó deficitet. Tavaly októberben a folyó fizetési mérleg hiánya 334 millió eurót tett ki, az első tíz havi hiány 1,825 milliárd euró volt. Idén szeptemberben a folyó deficit 357 millió eurót ért el. Az egyenleg kialakulásában – a jegybanki indoklás szerint – egyaránt szerepet játszott a reálgazdasági tranzakciók javulása, valamint a jövedelem és a transzfer mérleg romlása. Így a szezonális hatások kiszűrésével számított egyenleg lényegében nem változott az előző hónaphoz képest. Az egyes mérlegtételeket tekintve az áruforgalom egyenlege ez év októberében 368 millió euró deficittel zárt.


Az első tíz hónapban az áruforgalmi hiány 2,989 milliárd eurót tett ki. Ez év szeptemberében az áruforgalmi hiány 172 millió euró deficitet ért el. Tavaly októberben az áruforgalmi egyenleg 360 millió euró deficitet mutatott, a jegybanki adatok szerint 2002 első tíz hónapjában 1,570 milliárd euró volt a deficit. A szolgáltatások és a jövedelmek egyenlege 2003 októberében 132 millió euró hiány volt, ez év január elejétől október végéig 1,484 milliárd euró deficit alakult ki. A szolgáltatások és jövedelmek idén szeptemberben 238 millió hiánnyal zártak. A szolgáltatásokat tekintve tavaly lényegesen kisebb volt a hiány: 2002 októberében 13 millió euró deficittel, az elmúlt év első tíz hónapjában 664 millió euró deficittel zárt a szolgáltatások és jövedelmek egyenlege.


Ezzel szemben a viszonzatlan folyó átutalások 2003 októberében 31 millió euró többletet mutattak. Idén szeptemberben a viszonzatlan folyó átutalások 53 millió euró többlettel zártak. Ez év első tíz hónapjában a viszonzatlan folyó átutalások egyenlege 459 millió eurót ért el. Tavaly októberben a viszonzatlan folyó átutalások 39 millió euró többletet tettek ki. Tavaly az első tíz hónapban egyenlegük 408 millió euró többlettel zárt. A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában történő tőkemozgások egyenlege ez év októberében 576 millió euró nettó forráskiáramlást jelzett.


Az év első tíz hónapjában a nem adóssággeneráló finanszírozás 149 millió euró többlettel zárt, szeptemberben az egyenleg még 113 millió euró többletet mutatott. Az októberi jelentős forráskiáramlás a magyar társaságok jelentős, 714 millió euróra rúgó külföldre irányuló befektetése miatt következett be, ennek legnagyobb részét az OTP Bank által a bolgár DSK Bankért fizetett tétel jelentette. A külföldiek magyarországi befektetései az év tizedik hónapjában 132 millió euróra rúgtak. Tavaly az év első tíz hónapjában a nem adóssággeneráló finanszírozás 838 millió euró forrásbeáramlást mutatott, 2002 októberében 24 millió euró többlet volt az egyenleg.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!