Belföld

Leváltották a Paksi Atomerőmű vezérigazgató-helyettesét

A Paksi Atomerőmű vezérigazgatója pénteken személyi változásokról döntött: leváltotta Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettest, akinek jövőbeni feladatairól egyelőre tárgyalások folynak.

“Kocsis István vezérigazgató a műszaki vezérigazgató-helyettessel értékelte a részvénytársaság helyzetét, valamint az erőmű előtt álló jövőbeni feladatokat. Együttes mérlegelés után a vezérigazgató úgy döntött, hogy Hetzmann Albertet a jövőben más feladatokkal bízza meg” – közölte Mittler István.

Elmondta: az erőmű vezetője ezzel egyidejűleg a műszaki vezérigazgatói teendőkkel Hamvas Istvánt, a nukleáris főosztály eddigi vezetőjét bízta meg. Hamvas István a Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett Debrecenben, 1977. augusztus 1-je óta dolgozik a paksi atomerőműben – fűzte hozzá.

Mint ismeretes az atomerőműben ez év április 10-11-re virradóra súlyos üzemzavar következett be a 2. blokk karbantartása során. A fűtőanyag kazetták tisztításakor a nem megfelelő hűtés miatt a fűtőelem-kötegek többsége megrongálódott, az erőmű műszerei radioaktív gáz megjelenését jelezték. Az eseményt a nemzetközi hétfokozatú INES skálán előbb 2., majd néhány nap múlva 3. fokozatba sorolták. A helyreállítás programjával a fűtőanyagszállító orosz TVEL céget bízták meg, a konzorcium december 16-ára ígérte a program műszaki-gazdasági leírását. Jelenleg a program kidolgozásával párhuzamosan folyik az elhárításhoz szükséges berendezések, szerszámok gyártásának tervezése.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik