Belföld

Lengyelország megvétózhatja az EU-alkotmányt

A szavazati súlyok megosztásáról folyó német–lengyel vita kimenetelén múlik, hogy megszületik-e a ma Brüsszelben kezdődő csúcstalálkozón az Európai Unió új, alkotmányos alapszerződése - írja a Népszabadság.

A huszonöt (leendő) tagállam vezetői közül mostanra egyedül Aleksander Kwasniewski lengyel államfő jelezte, hogy adott esetben kész vétózni. A csúcs előtt Gerhard Schröder német kancellár, Jacques Chirac francia elnök és Tony Blair brit kormányfő munkareggelin vesz részt.

Ha a hármas egymás közt dűlőre jut, akkor már csak a többieket kell rávenni: egyezzenek meg a négy-öt nagyobb és hat-hét kisebb kérdésben. Értesülések szerint a nagyok nem hivatalos konzultációiba bevonják Medgyessy Péter kormányfőt is. Ő tegnap este érkezett meg Brüsszelbe, ahol felavatta hazánk új EU-képviseletét.

Egyelőre a sikerrel egyforma esélye van annak is, hogy a csúcs – amelyet kétnaposra terveznek, de akár hétfőig elhúzódhat – alkotmányozó szerződés nélkül ér véget. Többen jelezték, hogy egy „rossz” alkotmány elfogadásánál jobb lenne, ha jövőre halasztanák a végső döntést. Az alapító államok jelezték, hogy az alkotmányozás kudarca esetén „különuniót” formálnak a „nyilván válságba kerülő” EU-n belül.


 





Ajánlott videó

Olvasói sztorik