Belföld

Kártérítést kérne a Jukosz

Jogi képviselők szerint elképzelhető, hogy az orosz Jukosz olajtársaság kártérítési igénnyel áll elő üzletének meghiúsulása miatt a Szibnyefttel.

Vele teljes fúzióra készült, de Hodorkovszkij Jukosz-vezér letartóztatása miatt az üzletre végül nem került pont, a Szibnyeft mostanra gyakorlatilag visszalépett és visszaveszi üzletét. Októberben a Jukosz már 92 százalékát birtokolta a Szibnyeftnek, miután 3 milliárd dollárt és 11,9 milliárd dollár értékű részvényt kínált fel érte.


A képviselők elismerik, hogy hosszadalmas kártérítési ügyletre lehet számítani. Az ügylet meghiúsulásának kilátásától, Hodorkovszkij letartóztatása óta a Jukosz részvény 34 százalékot vesztett árából. Ezzel a Jukosz (részvény)piaci értéke mintegy 13 milliárd dollárral csökkent. A Jukosz árfolyamcsúcsa októberben volt, 16,35 dollárral arra a hírre, hogy az orosz cég tárgyalásokat folytat egy részének az eladásáról az amerikai Exxon Mobilnak.


A Szibnyeft Jukosz-nak történő eladásáról létrejött megállapodás állítólag lehetőséget ad a tranzakció elnapolására egymilliárd dolláros díj lefizetése ellenében. Csütörtökön a Jukosz részvény árfolyama a moszkvai tőzsdén történetesen emelkedett, 0,6 százalékkal. A Szibnyeft részvény egyidejűleg 0,7 százalékkal drágult.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik