Belföld

Enyhe forintgyengülés, stabil kamatcsökkentési várakozás

Pénteken délben 262,70/80 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, lényegében azonos szinten a reggel jegyzett 262,60/80 forintos árfolyammal. Csütörtökön délután 262,10/30 forint volt a közös valuta árfolyama.

A forint pénteken délben 6,90 százalékon állt a sáv erős oldalán, 6 bázisponttal gyengébben a reggeli, és 24 bázisponttal gyengébben a csütörtök délutáni helyzeténél.

A dealerek délelőtt nyugodt kereskedésről számoltak be, nem váltott ki izgalmat a vártnál magasabb októberi fizetési mérleg hiány közzététele sem. Az adat közzétételét követően ugyan 263,10 forintra emelkedett az euró forinttal szembeni jegyzése, rövid idő múlva azonban 262,50 forinton érte el napi csúcspontját.

A piacon egészen a jegybank Monetáris Tanácsának hétfői üléséig nem számítanak lényeges forgalomra, de árfolyamváltozásra sem. Az évvége közeledtével a külföldi befektetők aktivitása is érezhetően csökken, s a kamatcsökkentési várakozások miatt pedig fokozódik az óvatosság is – mondják a piacon.

Az euró 1,2250 dolláros magasságba erősödött a nemzetközi piacokon. A tendenciát követve Budapesten is kéthavi mélypontjáéra süllyedt a dollár, amelyet délben 214,60/70 forinton jegyeztek. Csütörtökön délután 215,30/70 forinton állt az amerikai valuta kurzusa.

A forintpiacon délben 11,50/60 százalékon születtek overnight üzletek, lényegében az előző napi szinteken. A hosszabb lejáratokon alacsony forgalomban mindössze néhány bázisponttal csökkentek a kamatok a csütörtöki szintről, ami mutatja, hogy a piacon már beáraztak egy 100 bázispontos hétfői jegybanki kamatcsökkentést.

Alig volt forgalom délelőtt az állampapírpiacon is, ahol főleg eladási üzletek születtek. A hozamszint 5-10 bázisponttal emelkedett a rövidebb lejáratokon, a hosszabbakon pedig lényegében nem változott.

A kereskedők sem a délután folyamán, sem a szombati munkanapon nem számítanak számottevő aktivitásra sem az állampapír, sem a forintpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik