Belföld

Bertelsmann és Sony – a zenei egység

Véglegessé vált, hogy a japán Sony és a német Bertelsmann egyesíti zenei részlegét. Piaci értesülések szerint mindkét cég vezetősége jóváhagyta az egyesülést, habár a Bertelsmann szóvivője nem kommentálta a hírt.

A japán Sony Music és a német Bertelsmann zenei egysége, a BMG november elején írta alá a szándéklevelet a zenei részlegek összevonásáról.


A tervek szerint az új vállalatban, a Sony BMG-ben 50-50 százalékkal részesedik a Sony és a Bertelsmann. Az egyesítést még jóvá kell hagyniuk a brüsszeli és a washingtoni versenyhatóságoknak, amelyek korábban megtorpedóztak minden törekvést, amely a világ öt vezető zeneipari cége között bármiféle egyesülést célzott. Ám remélik, hogy a versenyhatóságok ezúttal elnézőbbek lesznek, és megértik a költségcsökkentés és a piacnövelés szükségességét az internetes kalózkodás megakadályozhatatlan versenye közepette.


A egyesüléssel a világ egyik legnagyobb zenei konszernje jöhet létre, amely a francia Vivendihez tartozó, jelenleg piacvezető Universal Musicnak támaszt versenyt. Tavalyi adatok szerint a jelenleg második helyezett Sonynak és a harmadik helyezett BMG-nek együttesen 26,7 százalékos piaci részesedése lesz az Universal Music 25,9 százalékos részesedésével szemben.


A fúzió egy vállalatba hozza a Sonytól Beyonce Knowlest és Michael Jacksont, illetve a BMG-től Britney Spearst és Pinket. A BMG működési vesztesége 117 millió euró volt az év első felében. A Sony Music az áprilissal indult pénzügyi év első hat hónapjában 50 millió dollár veszteséget könyvelt el. Az Edgar Bronfman, a Seagram Co. volt elnöke vezette befektetőcsoport november végén megállapodott, hogy megveszi a Time Warner médiatársaság teljes zenei részlegét, a Warner Musicot 2,6 milliárd dollárért. Ennek az ügyletnek sem kell versenyfelügyeleti akadálytól tartania, mert a befektetők nem szakmabeliek, és a Warner Music is anyagi gondokkal küzd.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik