Belföld

Kétes befektetései miatt válságban a Parmalat

Csődközelbe jutott a Parmalat élelmiszeripari cég. Részvényeinek árfolyama csütörtökön csaknem a felére zuhant a milánói tőzsdén, így újra fel kellett függeszteni a kereskedést a limitet meghaladó visszaesés miatt.

A Standard and Poor’s hitelminősítő az olasz céget valós pénzügyi adatainak eltitkolásával, valamint félretájékoztatással vádolta, egyben részvényeik esése miatt hitelbesorolását csökkentette. Olasz lapok egybehangzó értékelése szerint: az olasz tejipari óriást kétes pénzügyi befektetései hozták nehéz helyzetbe.


Az Il Sole-24 Ore gazdasági napilap szerint a Parmalat – amely az utóbbi időben inkább befektetési alapként, semmint élelmiszeripari óriáscégként működött és hajtott végre tranzakciókat – 40 millió eurót kért négy banktól januárig, az előkészületben lévő válságterv megvalósításáig, hogy teljesíteni tudja hétfőn lejárt 150 millió eurós kötelezettségét a december 15-i határidőig. A törlesztőképtelenség kockázata már hetek óta a levegőben van, ugyanis a Parmalat többszöri próbálkozásai ellenére sem tudta pénzzé tennie a kajmán-szigeteki Epicurum befektetési alapba pumpált, 495 millió eurós érdekeltségét.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik