Belföld

Újjáépítési háború Irakban – Bush egyezkedne

Megvitatta az amerikai elnök szerdán Franciaország és Oroszország államfőjével, valamint Németország kormányfőjével az iraki háborút ellenző országok kizárását az Egyesült Államok által pénzelt újjáépítési megrendelésekből , és megígérte nekik, hogy tartani fogja velük a kapcsolatot az ügyben.

George Bush telefonon beszélt Jacques Chirac francia, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint Gerhard Schröder német kancellárral. A hívásokat Sean McCormack fehér házi szóvivő tájékoztatása szerint még a védelmi minisztérium (Pentagon) vihart kavaró bejelentése előtt eltervezték. A pályázatok ügyét a hívott államférfiak hozták szóba. Bush elnök a szóvivő szerint közölte, hogy “tartani fogja a kapcsolatot” az ügyben. Felkérte őket, hogy fogadják különmegbízottját, James Baker volt amerikai külügyminisztert, aki a washingtoni kormányt képviseli az iraki adósságról folyó tárgyalásokon.

Bush egyúttal szükségesnek nevezte Irak nyomasztó adósságának az átütemezését és csökkentését. Irak Szaddám Huszein elűzött diktátor országlása alatt 120 milliárd dollár adósságot halmozott fel. A legnagyobb hitelező Oroszország, Franciaország, az Egyesült Államok, Németország és Japán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik