Belföld

Javuló japán vállalati eredmények

A Daiwa Institute of Research (DIR) 19,2 százalékra emelte a japán vállalati szektor nyereségének jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését és a következő évre is még kétszámjegyű százalékos növekedési ütemet helyezett kilátásba.

A DIR japán második legnagyobb brókercége, a Daiwa Securities Group Inc. leányvállalata. Prognózisa két nappal követi a Nomura Securities hasonló értelmű előrejelzésének nyilvánosságra hozatalát. A Nomura 12,1 százalékra javította korábbi 11,5 százalékos 2004/05-ös pénzügyi évre vonatkozó nyereség növekedési előrejelzését.

A 300 nem-pénzügyi szektorban tevékenykedő legnagyobb japán vállalat (adó előtti, rendkívüli tételektől mentes) nyereségének növekedésére adott korábbi előrejelzés 15,2 százalékos ütemet várt. A 2004/05-ös pénzügyi évre valamivel lassabb, de még mindig tíz százalék feletti növekedési ütemet, azt követően pedig kilenc és tíz százalék közötti ütemet vár a gazdasági kutató intézet. A viszonylagos lassulás ellenére is négy egymást követő évben lehet számítani a nyereség növekedésére a 2001/02-es évben elszenvedett 45,8 százalékos visszaesés után.


A Daiwa szerint a nyereségnövekedés oroszlánrésze a költségcsökkentési programok eredményére vezethető vissza, de hozzájárul majd a japán gazdasági helyzet általános javulása és az export növekedése is. A gépipari megrendelések a héten korábban nyilvánosságra hozott adatok tanúsága szerint a vártnál jóval nagyobb ütemben emelkedtek októberben, 17,4 százalékkal múlva felül az előző havi szintet.


A japán elektronikai szektor nyereségessége erőteljes növekedést mutat egyes digitális berendezések, mint például a DVD lejátszók iránt jelentkező élénk keresletnek, valamint a végrehajtott költségcsökkentési programoknak köszönhetően. Az acélgyártás pedig a kínai gyáripari termelés felfutásából profitált. A japán vállalati szektor javuló nyereségességét jól tükrözi a tokiói tőzsde Nikkei 225 indexének 32,5 százalékos javulása az április 28-án beállított két évtizedes mélypont óta.


A Nikkei indexet alkotó vállalatok részvényének árfolyam/nyereség aránya az előrejelzések alapján 23, szemben az amerikai Standard & Poor’s 500 index 19-es arányával. A japán jegybank pénteken esedékes “tankan” gazdasági helyzetjelentésével kapcsolatban a Reuters hírügynökség által megkérdezett tizenkét gazdasági szakértő a nagy japán vállalatok gazdasági hangulati mutatóját plusz hatra tette a felmérés mediánja szerint. A pozitív érték annyit jelent, hogy az optimista várakozások száma meghaladja a pesszimista várakozásokét. A szeptemberi mutató plusz egy volt, azaz első alkalommal került a pozitív oldalra 2000 decembere óta.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik