Belföld

Cseh minimálbér – 6700 korona

Csehországban januártól havi 6700 koronára emelkedik a minimálbér, ez 500 koronával több, mint eddig.

A minimálbér emeléséről a kormány döntött szerda esti ülésén. Zdenek Skromach munkaügyi és népjóléti miniszter elmondta: aszociáldemokraták magasabb, 6900 koronás minimálbért szerettek volna, de azt a koalíció jobboldali pártjai elutasították. – Az elképzelés az, hogy a cseh minimálbér is az átlagbér legalább 50 százalékát tegye ki, amint az az Európai Unióban már elfogadott – mondta a miniszter.


Az EU-ban a minimálbér az átlagbér 50-60 százaléka között van. Ugyanakkor elutasította azt az érvet, hogy a minimálbér további emelése miatt nőhetne a munkanélküliség. – Ez gyakran hangoztatott, de téves érv, amelyet a gyakorlat eddig soha nem igazolt – mondta Skromach.


A kormány a minimálbér emelésével éppen azt szeretné elérni, hogy az embereknek jobban megérje munkába járni, mint különböző állami és más szociális támogatásokból élni. A tárca kimutatása szerint a cseh alkalmazottaknak az 1,3 százaléka kap minimálbért. Csehországban 1998 óta rendszeresen, évente egyszer emelik a minimálbért. Azt, hogy Csehország ezen a téren mikor éri el az EU színvonalát, Skromach nem tudta megmondani. – Ez a cseh gazdaság fejlődésétől függ, a kormány csak ennek alapján dönthet – jegyezte meg.


 


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik