Belföld

A PM a folyó fizetési mérlegről és a gazdaság finanszírozási igényéről

A fizetési mérleg GDP-arányos hiánya az idén várhatóan eléri a 6,2-6,5 százalékot - tartalmazza a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán nyilvánosságra hozott gyorsjelentése. A múlt esztendőben a deficit 4 százalékot, a megelőző esztendőben 3,4 százalékot tett ki.

Az előrejelzés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya euróban rekordméretű, 4,5-4,7 milliárd lesz, szemben a múlt évi 2,8 milliárddal és a megelőző esztendőben kialakult 2 milliárddal. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint a folyó fizetési mérlegben szeptember végéig 3,5 milliárd euró deficit keletkezett a tavaly szeptemberi 1,5 milliárd euróval szemben. A romlás elsősorban az áruforgalomban következett be, ahol a 2,6 milliárdos deficit 1,4 milliárddal nagyobb a tavalyinál.

A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP százalékában legutóbb 2000-ben volt igen jelentős, akkor 6,2 százalékot ért el, szintén elsősorban az áruforgalmi deficit emelkedése következtében. Az év első kilenc hónapjában keletkezett folyómérleg-hiányt a nem adóssággeneráló források mindössze 20 százalékban finanszírozták a tavalyi 55 százalékkal szemben, így az eladósodás tovább folytatódott. Az év végére a privatizációs bevételeknek köszönhetően ez az arány javulni fog.

Nagyon alacsony szintű lakossági megtakarítások

A gazdaság finanszírozási igényének kielégítésében tovább nőtt a külső forrásbevonás szerepe – állapítja meg a Pénzügyminisztérium szerdán közzétett jelentése. A második negyedévben a nemzetgazdaság finanszírozási szükséglete 465 milliárd forint volt, 100 milliárddal több az első negyedévinél. Az első félévben 2002 első félévéhez képest 2,5-szeresére nőtt a külső finanszírozási igény.

A háztartások megtakarítása a dinamikusan növekvő hitelállomány következtében az első félévben mínusz 34 milliárd forint volt, miközben a lakosság hagyományosan nettó megtakarító. A tavaly még nettó megtakarító pozícióban lévő vállalatok is újra nettó hitelfelvevőkké váltak, az első két negyedévben a pénzügyi és nem pénzügyi vállalkozások hitelfelvételének és -kihelyezésének együttes mérlege mínusz 335 milliárd forintot mutatott.

Összességében az első félévben az a szokatlan helyzet állt elő, hogy belföldi megtakarítások hiányában az államháztartás, a háztartások és a vállalkozások hiteligényét kizárólag külföldi forrásbevonás fedezte. A PM jelentése szerint a második félévről rendelkezésre álló részleges információk azt mutatják, hogy a vállalkozások finanszírozási igénye változatlanul emelkedik és a háztartások megtakarítási magatartásában a harmadik negyedévben sem következett be gyökeres fordulat. Erre utal a PM szerint a folyó fizetési mérleg romló tendenciája.

A növekvő vállalati hiteligény és a lakossági megtakarítások alacsony szintje mellett a nemzetgazdaság finanszírozási szükséglete 2003-ban annak ellenére is nőni fog, hogy az államháztartás finanszírozási igénye csökken tavalyhoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik