Belföld

Nyilvánosságra került Dzurinda titkos vallomása

Közveszélyesnek nevezte a szlovák miniszterelnököt Milos Ziak, szlovák író, vállalkozó, miután Szlovákiában nyilvánosságra került Mikulás Dzurinda Ziakot elsődlegesen érintő, szigorúan titkos ügyészségi vallomása.

Dzurinda a nyáron egy nyilatkozatában – neveket mellőzve – arra utalt, hogy Szlovákiában valamiféle államellenes “csoportocska” tevékenykedik. Más forrásokból később nevek is nyilvánosságra kerültek, köztük a zsidó származású Milos Ziak és Ján Mojzis neve is, aki akkor még a Nemzeti Biztonsági Hivatal (NBÚ) vezetője volt, de Mojzisnak a miniszterelnök gyanúja miatt távoznia kellett az NBÚ éléről.

Mojzis leváltása csak második nekifutásra sikerült és Dzurinda ennek kapcsán pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) alelnökét, kormánya védelmi miniszterét, Ivan Simkót is menesztette, mert az a Mojzis eltávolítását célzó törekvésében nem Dzurinda elvárásai szerint szavazott. Simko azóta önálló platformot alakított, majd a héten hat társával együtt az SDKÚ parlamenti frakciójából is kilépett, egyszersmind jelezte: januárban a pártot is elhagyják. Ennek következtében a Dzurinda-kormány hétfőn kisebbségi pozícióba került, így a kabinet jövője e pillanatban igen csak kiszámíthatatlan.

Kedden a SME című liberális napilap – egy internetes honlapot tüntetve fel forrásul – nyilvánosságra hozta a miniszterelnök ügyészségi vallomásának teljes szövegét. Dzurinda ebben azt igyekszik bizonyítani, hogy a “csoportocska” érdekköréhez tartozó személyek, így Ziak is, különböző közbeszerzési érdekek nyomán folyó lobbizásokkal károsan beavatkoznak Szlovákia gazdasági és politikai életébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik