Belföld

Megbírságolták a K&H-t és brókercégét

A Kereskedelmi és Hitelbankot 20 millió forintra, a bank brókercégét, a K&H Equitiest 10 millió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzés kapcsán.

A PSZÁF honlapján szerdán közzétett határozat szerint a felügyelet az idén júliusban helyszíni célvizsgálatot végzett a banknál a 2001. október 1-jétől a vizsgálat befejezéséig tartó időszakra vonatkozóan. A célvizsgálatra azért került sor, mert a felügyelet a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzés kapcsán megállapította, hogy a K&H csoporthoz tartozó K&H Equities Rt. az ügyletek lebonyolításán túlmutató szerepet játszott a Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásában, és az ügyletek pénzügyi lebonyolítása érintette a bankot is.


A felügyelet ismételten kötelezte a bankot a teljeskörű ügyfélminősítés elvégzésére. A PSZÁF már egy évvel korábban is kifogásolta, hogy a bank nem minősíti a treasuryvel kapcsolatban álló nem banki intézményi befektető ügyfeleit. A legutóbbi felügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a banknál az adósminősítési szabályzat tervezet formájában már elkészült, de a tényleges ügyfélminősítés még nem történt meg.


A célvizsgálat megállapította, hogy a bank 402-es fiókja és a K&H Equities közötti pénzforgalom egy technikai pénzforgalmi számla közbeiktatásával bonyolódott. Ezáltal azonban sem a banknál, sem a brókercégnél nem tudták az ügyleteket teljes egészében végigkövetni. A K&H Equitiesnél végzett ügyfélegyeztetések során kiderült, hogy számos esetben az ügyfél portfóliókezelési jogviszonyban állt az rt.-vel, annak ellenére, hogy írásban befektetési tanácsadásra, illetve bizományosi tevékenység nyújtására kötöttek szerződést.


További ügyfelek jegyzőkönyvben foglalt állításai szerint az rt.-vel kötött befektetési tanácsadási szerződés tartalmát tekintve ténylegesen portfoliókezelés volt, és eseti megbízásokat nem adtak. A felügyeleti vizsgálat megállapítása szerint a brókercégnek a kiemelt ügyfelek befektetési állománya fölött de facto rendelkezési lehetősége volt, ami az ügyfelek eseti megbízása nélküli teljesítést tett lehetővé. Tekintettel arra, hogy a felügyelet 2002. december 20-i határozatával visszavonta a K&H Equities portfóliókezelésre jogosító engedélyét, az rt. a fenti időpontot követően jogosulatlanul végzett ilyen tevékenységet.


A felügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a brókercégnél négy olyan személy folytatott üzletkötői tevékenységet, akik nem szerepeltek a felügyelet üzletkötői névjegyzékében. A négy személy közül egy az rt. befektetési tanácsadási üzletágát vezette mellékállásban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik