Belföld

Medgyessy Péter: cél a stabil forint

Cél a stabil forint és a kamatok csökkentése - hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök a szerdai kormányülést követően.

“Pénzünk romlását nem engedhetem meg” – húzta alá a miniszterelnök. Kijelentette: a kormányülésen nehéz szívvel, de tiszta fejjel hozta meg a kabinet azokat a döntéseket, amelyek a jövő érdekében szükségesek. Elmondta: hétfőtől csökkennek a lakáshitelek kedvezményei, ha ugyanis a lakáshitelezés üteme fennmaradna, kedvezményei továbbra is érvényesülnének, akkor arra már csak külföldről tudna fedezetet teremteni az ország.

Nincs fedezet a kedvezményes hitelekre

Medgyessy Péter kijelentette: “a lakásépítés kedvezményes hiteleire nincs fedezet. A nemzetgazdaság teljesítménye erre ma még nem elegendő”. A miniszterelnök kifejtette: rohamosan nőttek ezek a hitelek, és csak külföldi eladósodásból lehetne biztosítani ennek pénzügyi hátterét. Hangoztatta, hitelekre van szükségük a vállalatoknak és a költségvetésnek.

A miniszterelnök elismerte, hogy lakosságnak is hitelekre van szüksége, de az összes szektor hiteleinek növekedése egyszerre csak akkor lehetséges, ha nő a külföldi eladósodás. “Ez pedig a jövő felélését jelenti” – emelte ki. A miniszterelnök aláhúzta, ezt jelezte a piac, amikor a forint ellen spekuláció indult. Jelezte: a gyenge árfolyam miatti magas kamatok a jövőt, a megkezdődött kedvező folyamatokat, a fejlesztéseket veszélyeztetnék, ezért csökkenti a kabinet a kedvezményeket.


Nem visszamenőleges az intézkedés


A miniszterelnök rámutatott, a lakásépítési hitelek után a kamatok annyival lesznek magasabbak, mint amennyivel az MNB növelte kamatait. Ahogyan a kamatok a jövőben csökkennek, azzal arányosan, bár kisebb mértékben mérséklődhetnek a jövőben a lakásépítés most megemelt kamatai – fejtette ki. Medgyessy Péter hangsúlyozta, fontos dolog, hogy a már felvett hiteleket az intézkedés visszamenőleg nem érinti. A miniszterelnök hangsúlyozta: “kötelességem volt ezeket az intézkedéseket meghozni, bár tudom, sokaknak fájdalmas. A jövőt és a nemzeti érdekeket előbbre sorolom a pillanatnyi népszerűségi adatoknál”.

A miniszterelnök ismertette: a kormány döntött arról is, miszerint a jövő évi költségvetésből 35 milliárd forintot befagyaszt azért, hogy meglegyen a fedezete a jegybanki kamatemelés finanszírozásának. A kormány megerősítette azt az elszántságát is, hogy a 3,8 százalékos államháztartási, GDP-arányos deficit mértékét folyamatosan figyelemmel kíséri a kabinet és kötelezettséget vállal arra, hogy azt betartsa.

Egyszerűsítik az adórendszert?

Bejelentette: a kormányülésen felkérte a pénzügyminisztert, hogy már a közeljövőben tegyen javaslatot az adórendszer egyszerűsítésére. A miniszterelnök a kormányülést és a sajtótájékoztatót követően a jegybankelnökkel, a pénzügyminiszterrel, valamint a hazai közgazdasági élet vezető szakembereivel konzultációt folytat arról, hogy milyen módon lehetne erősíteni kedvező tendenciákat, segíteni a már fejlődési pályára állt magyar gazdaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik