Belföld

Magyarország lemarad az IT fejlődésben

Világgazdasági Fórum globális információs technológiai jelentése (ICT) szerint Magyarország a vizsgált 102 ország között a 36. helyen áll, a csatlakozó országok között pedig a hatodik, az információs technológia hatását tekintve a gazdasági fejlődésére.

A listát az Egyesült Államok vezeti, Szingapúr és Finnország előtt. Az első 10 között van még Svédország, Dánia, Kanada, Svájc, Norvégia, Ausztrália és Izland.

Az unióhoz csatlakozó országok között a legelőkelőbb, 25. helyen Észtország áll, majd Málta a 27., megelőzve Olaszországot, Spanyolországot és egy újabb csatlakozót, Szlovéniát. Csehország a 33. a listán, utána Görögország, Lettország és a 36. helyen Magyarország következik. Lengyelország a 45., Románia a 61., Oroszország a 63.

A jelentés ugyanakkor kiemeli, hogy a kelet-európai listavezető Észtország helyzetét a kiváló politikai és szabályozói környezetnek köszönheti. A jelentés egy külön – Oroszországot és a szovjet utódállamokat is magába foglaló – európai tanulmányban foglalja össze az öreg-kontinens IT helyzetét – és ebből kiderül, a világon és így a kontinensen is nyomasztó az északi országok fölénye.

A jelentés szerint az elmúlt három évben Európában a legnagyobb növekedés (122 százalékos) a mobiltelefon használók és (117 százalékos) az Internet használók között volt. Ugyanebben az időszakban a televíziók száma 11 százalékkal, a vezetékes telefonvonalaké pedig csak 6 százalékkal nőtt.

A növekedési ütemet tekintve valamennyi fő kategóriában a kelet-európai, esetenként a volt Szovjetúnióbeli országok állnak az élen, EU-s, vagy csatlakozó ország csak elvétve bukkan fel egy, egy kategóriában. Így Litvánia a hetedik az internet használat növekedését bemutató táblázatban – 385 százalékos növekedéssel, a személyi számítógépek számának növekedésében, megelőzve a nyolcadik Szlovákiát. A televízió készülékek számának gyarapodásában ugyanakkor Törökország a második (81 százalék) és Svédország a harmadik. Svédországban a tévék száma három év alatt 76 százalékkal nőtt és így 2002-ben 100 svédre 96 tévé jutott, ami a kontinensen a második helyet jelentette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik