Belföld

A lakáshitel-szigorítások ellenére az FHB tartani tudja jövő évi terveit

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. középtávú stratégiájában 2004-re prognosztizált jövedelmi pozíció a lakáshitelekhez adott állami támogatás csökkentése ellenére teljesíthető, és a bank az idei évhez képest növekvő adózott eredményt vár - mondta az MTI-nek Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója.

Az FHB stratégiájában az állami támogatás folyamatos csökkenésével kalkulált, ugyanakkor a korábbi években felépített hosszú lejáratú támogatott lakáshitel-állományok meghatározóak a jövő évi eredményre. Gyuris a jövő évi profittervet nem kívánta ismertetni, mondván, a tervszámokat december végén pontosítják. Az FHB idei adózott nyeresége várhatóan meghaladja a 3,8 milliárd forintot, jóval a tervezett felett lesz.

A hitelezési tevékenység – az előrehozott keresletnek is köszönhetően – idén tapasztalt kiemelt bővülése a vezérigazgató szerint jövőre biztosan nem ismétlődik meg, de ez a tervekben nem is szerepelt. A vezérigazgató elmondta: az elmúlt időszakban a forrásoldali költségek jelentősen emelkedtek, miközben a hitelkamatok fixálva voltak, ami a kamatmarzs egyoldalú szűküléséhez vezetett. A szabályozás jelenlegi változásával a bankok, így az FHB mozgástere is bővült. A meglévő hitelállományt azonban nem árazzák át a bankok, a korábban megkötött szerződésekre érvényben marad a kamatplafon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik