Belföld

Kihátrálna a Szibnyeft a fúzióból

Még nincs végső döntés a Jukosz-Szibnyeft egyesülés ügyében - mondta a Jukosz pénzügyi igazgatója, Bruce Misamore szerdán. Utalt arra, hogy a Szibnyeft döntéseit erősen befolyásolhatja, hogy a társaság 92 százaléka jelenleg a Jukoszé.

A szavazattöbbség érvényesítését csak bírósági végzéssel akadályozhatja meg a Szibnyeft, de ilyen kérelemnek eddig nincs nyoma. A Szibnyeft, az eddigi tervek szerint, december 16-án és 30-án rendkívüli közgyűlést tart.

Előzőleg a Vedomosztyi című orosz lap szerdai számában az jelent meg, hogy a Szibnyeft fő részvényese, Roman Abramovics felajánlotta: visszaadják a Jukosznak, a legnagyobb orosz olajvállalatnak a pénzt és a részvényeket, amelyeket az egyesülés végett kaptak.

A Vedomosztyit tájékoztatók szerint a Jukosz részvényesei nincsenek meggyőződve a Szibnyeft fizetési szándékáról, mindazonáltal lényegében tudomásul veszik a fejleményeket, és állítólag eltekintenek attól, hogy a Szibnyeft kifizesse az egyesítési megállapodásban kikötött egymilliárd dollár bánatpénzt az ügylet meghiúsulása miatt.

A Vedomosztyi érteülése szerint Abramovics azért akarta felmondani az egyesülést, mert a Jukosz körüli bonyodalmak miatt úgy érezte: nincs remény a részesedése értékének növekedésére. Kockázatosnak tartotta a partnerséget a Jukosszal, miután a Jukosz részvényesei nem akartak döntő szót adni neki az egyesült vállalat ellenőrzésében.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán megjelent becslése szerint a Jukosz-Szibnyeft huzavona miatt jövőre napi 200 ezer hordóval kisebb lehet az orosz olajtermelés növekedése, mint korábban becsülték, egyes kapacitásfejlesztések elmaradása miatt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.