Belföld

Kihátrálna a Szibnyeft a fúzióból

Még nincs végső döntés a Jukosz-Szibnyeft egyesülés ügyében - mondta a Jukosz pénzügyi igazgatója, Bruce Misamore szerdán. Utalt arra, hogy a Szibnyeft döntéseit erősen befolyásolhatja, hogy a társaság 92 százaléka jelenleg a Jukoszé.

A szavazattöbbség érvényesítését csak bírósági végzéssel akadályozhatja meg a Szibnyeft, de ilyen kérelemnek eddig nincs nyoma. A Szibnyeft, az eddigi tervek szerint, december 16-án és 30-án rendkívüli közgyűlést tart.

Előzőleg a Vedomosztyi című orosz lap szerdai számában az jelent meg, hogy a Szibnyeft fő részvényese, Roman Abramovics felajánlotta: visszaadják a Jukosznak, a legnagyobb orosz olajvállalatnak a pénzt és a részvényeket, amelyeket az egyesülés végett kaptak.

A Vedomosztyit tájékoztatók szerint a Jukosz részvényesei nincsenek meggyőződve a Szibnyeft fizetési szándékáról, mindazonáltal lényegében tudomásul veszik a fejleményeket, és állítólag eltekintenek attól, hogy a Szibnyeft kifizesse az egyesítési megállapodásban kikötött egymilliárd dollár bánatpénzt az ügylet meghiúsulása miatt.

A Vedomosztyi érteülése szerint Abramovics azért akarta felmondani az egyesülést, mert a Jukosz körüli bonyodalmak miatt úgy érezte: nincs remény a részesedése értékének növekedésére. Kockázatosnak tartotta a partnerséget a Jukosszal, miután a Jukosz részvényesei nem akartak döntő szót adni neki az egyesült vállalat ellenőrzésében.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán megjelent becslése szerint a Jukosz-Szibnyeft huzavona miatt jövőre napi 200 ezer hordóval kisebb lehet az orosz olajtermelés növekedése, mint korábban becsülték, egyes kapacitásfejlesztések elmaradása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik