Belföld

Iraki háború – a magánszektor vívja?

A magánszektor olyan mértékben bekapcsolódott az iraki hadműveletekbe, hogy most már több vállalati alkalmazott van kint a terepen, mint ahány brit katona , és a helyszínre települt magáncégek nélkül az amerikai hadsereg nehezen tudta volna megvívni a háborút - erre a következtetésre jutott az egyik vezető brit napilap.

Az iraki katonai beavatkozást kezdettől élesen bíráló baloldali The Guardian szerdai száma a lap saját kutatási adatait idézve azt írta: a hivatalos számok szerint jelenleg 9900 brit katona állomásozik Irakban, ugyanakkor a szövetséges haderőknek beszállító magánvállalatok 10 ezer alkalmazottat tartanak a hadműveleti térségekben.

A szövetségesek a lap szerint minden korábbinál nagyobb mértékben támaszkodnak a magánszektorra még a tűzvonal menti biztonsági őrizetben is. A biztonsági szolgáltatásokat nyújtó magáncégek alkalmazottainak a tényleges haderőlétszámhoz mért aránya a tízszeresére nőtt az első öbölháború óta: 1991-ben minden biztonsági magánalkalmazottra még száz katona jutott, most tíz – áll a The Guardian felmérésében.

Az elemzés szerint Paul Bremernek, Irak amerikai polgári kormányzójának főhadiszállását egy brit magáncég, a Global Risk International védi, amely volt gurkha harcosokkal, fidzsi félkatonai szervezetek tagjaival, és állítólag a brit hadsereg elit kommandós alakulata, az SAS egykori tagjaival őrizteti a környéket.

A lap szerint a magánvállalatok olyan mértékben beágyazódtak a közvetlen hadszíntéri, valamint a megszálló és a békefenntartó tevékenységbe, hogy az amerikai hadseregnek nehézségeket okozott volna a háború puszta megvívása is nélkülük. A The Guardian az amerikai hadsereg saját becsléseit idézve azt írta, hogy az iraki és az afganisztáni hadműveletekre idén jóváhagyott 87 milliárd dollár költségvetési kiadás harmada, csaknem 30 milliárd dollár szerződéses alapon magáncégekhez kerül.

Az elemzés szerint mindez elvezet a háború részbeni privatizálásához, egy eddig ismeretlen területre. Amikor a háború márciusban elkezdődött, az amerikai haditengerészet hajóin a katonai személyzet mellett négy magáncég szakértői is jelen voltak, akik maguk működtették a cégük által szállított, magasan fejlett haditechnikát. Ugyanígy a légierő fegyverrendszereit is magáncégek civil alkalmazottai működtették és tartották karban a hadműveletek idején – írta a brit lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik