Belföld

Bontják a stégeket a Balatonnál

Megkezdi a Balaton nádasaiban lévő stégek bontását csütörtökön a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Zánka, Balatonakali, Balatonszepezd térségében - tájékoztatta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerdán az MTI-t.

A felmérések szerint csaknem ötszáz, nagyrészt engedély nélkül épített stég található a nádasokban. A stégek és a használatukhoz kapcsolódó illegális csónak- és vitorláskikötők nem teszik lehetővé, hogy összefüggő nádas álljon ellen a hullámzásnak, a jégnek. Ez is hozzájárul a nádasok pusztulásához – jegyzi meg a szaktárca közleménye.

Az engedélyben foglaltak szerint október végétől a stégeket azoknak is el kell távolítaniuk, akik rendelkeznek a szakmai hatóság hozzájárulásával. Erre a kötelezettségükre a vízügyi igazgatóság külön is felhívta figyelmüket. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, ezeket a stégeket is elbontják, a bontási költségeket pedig a stégtulajdonosra terhelik.

A bontásokról fényképfelvétel és jegyzőkönyv készül. A bontási anyagokat átmenetileg Siófokon, az igazgatóság balatoni vízügyi kirendeltségén tárolják. A közlemény szerint a nádasokon kívüli stégek bontása is folytatódik, a hajózás biztonságát veszélyeztető horgászkarókat is felszedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik