Belföld

Amerika revansot vesz a háború ellenzőin

Az amerikai kormány, biztonsági megfontolásból, kizárja az iraki újjáépítés fővállalkozói szerződéséből egyebek között az orosz, a francia és a német vállalatokat, mert kormányaik ellenezték a tavaszi háborút Irakban.

Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes kedden közölte, hogy a kormányzat 26 fővállalkozói szerződésre korlátozza ilyen módon a pályázatot. A szerződések összértéke elérheti a 18,6 milliárd dollárt. A nemzetközi pályázatot néhány napon belül meghirdetik. “Az Egyesült Államok alapvető biztonsági érdekében szükséges, hogy ezekre a fővállalkozói szerződésekre az amerikai és az iraki vállalatokra, továbbá a koalíciós partnerek és a csapatokkal hozzájáruló országok cégeire korlátozzuk a versenyt” – olvasható a Wolfowitz aláírásával kedden megjelent munkaokmányban.


A kizárt országok vállalatai pályázhatnak alvállalkozói szerződésekre. A tervezett szerződések az áramtermelés és -szolgáltatás, a távközlés, a középületek, a közlekedés-szállítás, a közüzemi szolgáltatások, a biztonsági rendszer és az igazságszolgáltatás helyreállítására vonatkoznak majd. A Reuters hírügynökség által megkérdezett amerikai kereskedelmi jogászok kétséges és veszélyes precedensnek nevezték a szabad verseny efféle korlátozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik