Belföld

Szeptemberig 4,7 százalékkal nőtt a román gazdaság

Az idei év első kilenc hónapjában 4,7 százalékkal bővült a román gazdaság a tavalyi első kilenc hónaphoz képest, és ezzel megközelítette az egész évre várt ütemet, a 4,8 százalékot.

A román statisztikai hivatal adatai szerint a magánfogyasztás az idei első kilenc hónapban 6,4 százalékkal nőtt, több mint kétszer gyorsabban a tavalyi első kilenchavi 3 százalékos ütemnél. A nagyobb belső fogyasztást az import növelésével fedezték, ez egymilliárd eurós kereskedelmi hiányhoz vezetett.

A beruházások a gazdaságban 7,1 százalékkal 139,314 milliárd lejre (3,8 milliárd euró) nőttek az első kilenc hónapban a tavalyi első kilenc hónaphoz viszonyítva. A befektetések 45 százalékát új épületek tették ki, és ugyanilyen arányban szerepeltek a gépek, berendezések és közlekedési eszközök.

A román kormány augusztusban 4,8 százalékra csökkentette az idei gazdasági növekedés várakozását a korábban előre jelzett 5,2 százalékról. Ezt az aszállyal indokolta Mihai Tanasescu pénzügyminiszter. Tavaly a román GDP 4,9 százalékkal nőtt. A pénzügyminisztérium inflációs célja ez év végére 14 százalék tavaly év végéhez képest. Tavaly decemberben 17,8 százalékos volt a tizenkét havi infláció Romániában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik